Tolfte musikfestivalen i Tirmo

FESTIVAL. Marko Raikko driver Tirmo skärgårdscentrum där musikfestivalen ordnas i helgen. Bild: Kristoffer Åberg

Tirmo Blues fyller igen skärgårdscentret vid Sunisundet på fredag och lördag.

– Vi ordnar festivalen med samma rutin som förut, och stämningen är så klart god inför helgen, säger Tirmo skärgårdscentrums ägare Marko Raikko.

Raikko hoppas på fullsatt, vilket betyder 1 800 personer per dag.

Musikutbudet är som vanligt brett.

– Vi har i år igen någonting åt alla, säger festivalarrangören Robi Nyman.

På fredag inleds festivalen klockan 18 med Black River Bluesman & Bad Mood Hudson som spelar progressiv blues. Sibbobandet Smokin Aces och kvällens huvudartist Reckless Love, som nyss varit på Europaturné och har en ny skiva, representerar den melodiska heavyn.

– Fuckin Hippies är ett jätteroligt band, det är party och hålligång på scenen och de får garanterat folk att dansa, säger Nyman om gruppen som spelar amerikansk rock 'n roll.

Lördagen startar klockan 14 och under eftermiddagen spelar bland annat Borgå Big Band med Diandra och Mikko Lempilampi som solister.

– Och en liten överraskning har vi också, säger Nyman som inte vill avslöja vad det handlar om.

Nykänen-show

På lördag uppträder också Jimmie Lawson från USA, som spelar original Chicago blues, och Paul Oxley's Unit som gjorde comeback ifjol.

– Blue Eyed Sons är ett skickligt ungt band som låter som om de varit och rotat i farsans skivhylla, säger Nyman.

Kvällen avslutas med Matti Nykänens show.

– Något roligt dragplåster måste man ju ha så att det här med att ordna festival inte blir alltför allvarligt, kommenterar Nyman som vet att Nykänen drar publik.

Biljetter kan köpas vid dörren för 15 euro per dag eller 25 euro för två dagar, eller på förhand för 10 euro från lippu.fi. Festivalbussar kör från Borgå busstation varje halvtimme med start klockan 17 på fredag och klockan 13 på lördag, priset är 5 euro. De sista artisterna slutar spela klockan 24, men festivalområdet är öppet fram till halv två på natten.

Marko Raikko berättar att det fortfarande finns ett antal VIP-biljetter för båda dagarna. I priset på 45 respektive 60 euro ingår förutom inträde mat från en buffé, och man får lyssna till musiken mer bekvämt på ett eget område på den övre terrassen.

– Kom i tid, påminner Raikko, som säger att köerna kan bli långa.