Tjusterby gård är slott bara i folkmun

SKORPOR. Tjusterby gård är känt för sina skorpor och då det bakas så bakas det med besked på 11 kilogram mjöl. Veronica Ehrnrooth demonstrerar några bakverk på plåten som heter Belsebub. Bild: Petra Lind

Det östnyländska herrgårdsprojektet fortsätter med Tjusterby gård, beläget vid Pernåvikens strand. Gården och gårdens historia presenteras med en utställning på Almska gården i Lovisa.

Tjusterby gård har anor som går tillbaka till 1500-talet men det enda som påminner om det ursprungliga stenslottet är de gamla källarvalven som numera fungerar som jordkällare. Dagens Tjusterby känns igen på dess slottsliknande mangårdsbyggnad i tegel som byggdes 1867 i nygotisk stil.

– I dagligt tal kallas byggnaden kort och gott "stora byggningen". Det är bara i folkmun som det heter slottet, säger Nina Björkman-Nystén, utställningskoordinator för herrgårdsprojektet som drivs av Stödföreningen för Lovisa Konstcentrum.

De sista som bodde på heltid på Tjusterby gård var Kurt och Ragni Antell. Sedan de flyttade ut 1978 har gården fått funktionen som sommarstuga. Släktingarna turas om, enligt en viss systematik, att tillbringa somrarna på godset i Pernå.

– Det är ett system som har fungerat bra, säger Veronica Ehrnrooth, vd för släktföretaget Tjusterby Gods ab som har och har haft om gårdens verksamhet sedan 1913.

Bolagsmodell

Ehrnrooth är barnbarnsbarn till Emelie Antell (född de la Chapelle) som grundade det familjeägda bolaget. Tillsammans med sin man, senatorn Kasten Antell, hade hon nämligen nio barn och för att gården inte skulle splittras efter hennes död valde hon att bolagisera det.

– Tjusterby gård är så mycket mer än gammal historia. Det är också en fullt fungerande jord- och skogsbruksgård som omfattar närmare 900 hektar totalt, säger Veronica Ehrnrooth.

Stora byggningen på Tjusterby är alltså igenbommad vintertid men under somrarna lever man på gården som man alltid gjort. Stolar är till för att sittas på och leksaker till för att lekas med oberoende av om de har hundra år eller mer på nacken. Med finporslinet – utsökta serviser och pjäser av Arabia, Rörstrand och Dupuis – är man lite försiktigare också om också de är i användning.

Tjusterby gård är så mycket mer än gammal historia. Det är också en fullt fungerande jord- och skogsbruksgård.

Byggda miljöer

Utställningen Tjusterby – en släktgård i tiden i Almska gården formas av olika miljöer som har byggts upp med möbler, textilier och föremål som i vanliga fall finns i mangårdsbyggnaden på Tjusterby. Ett rum har gjorts om till utlokaliserad herrgårdsbarnkammare och här hittas allt från gamla bordsspel, kortlekar och äventyrsromaner till gungdjur och vagga.

1400-talet

gården ägdes av Björn Pederson Diekn, borgmästare i Viborg befälhavare på Viborgs slott.

1515–1516

uppfördes det gamla gråstenshuset, eller borgen, av gårdens dåvarande ägare Tönne Olofsson.

1713

seglade Peter den Stores flotta upp för Pernåviken och byggnaden förstördes så när som på de norra källarna.

1867

byggdes den nuvarande mangårdsbyggnaden, ett nygotiskt tegelslott.

2

släkter har ägt gården sedan 1400-talet.

Källa: Patrik Westerback.

Den sist nämnda har för övrigt alldeles nyligen använts av en liten baby. Utställda är också ett litet skamfilat bord och två pyttesmå, blanknötta pinnstolar.

– Emelies alla nio barn hade en egen stol, säger Veronica Ehrnrooth och lyfter upp en av stolarna och för att visa hur barnets namn fanns angivet undertill.

Utställningen om Tjusterby gård är bildrik – allt från gamla oljemålningar och fotografier till skogscertifikat av nyare datum finns utställda. På ett av fotografierna står en Veronica-tös, klädd i rosettprydd sommarklänning, längst uppe slottstornet tillsammans med kusinen Christer Antell i välstrukna shorts.

Obligatoriskt spöke

De många bilderna ger utställningen mervärde. Besökaren sugs in i en till vissa delar svartvit, svunnen herrgårdsvärld där såväl barn som vuxna poserar allvarligt framför kameran – prydligt utstyrda i söndagskläderna.

Utställningen presenterar livet på Tjusterby gård med konstsamlingar, interiörer och omgivningar.

Öppnas fredagen den 21 oktober och fortsätter till årets slut.

Utställningen är öppen ti-lö klockan 12-17. Fritt inträde.

Tjusterby-utställningen är producerad av Stödföreningen för Lovisa Konstcentrum.

Att det är proper klädsel som gäller, det vet alla som någon gång råkat gårdens spöke, Sjögårds Jeanne. Det har hänt att hon tittat in i barnkammaren och fått de hårt etikettdrillade, vettskrämda gossarna att på franska klämma ur sig ett "pardon, madame parce que je suis sans cravate".

– Att de är utan kravatt finner hon så olämpligt att hon går ut igen, berättar Veronica Ehrnrooth.

Pyjamas är med andra ord ett bra sätt att avskräcka gårdens spöke.

Det förgångna har sin givna plats på utställningen. Historiens vingslag susar i detaljerna och som kuriosa kan nämnas att Sverige de facto styrdes från Tjusterby gård under fyra dagar under 1600-talet. Det var då kunde Gustav II Adolf gästade gården.

Att de är utan kravatt finner Sjögårds Jeanne så olämpligt att hon går ut igen.

Levande hem

– Tjusterby gård är ett levande hem och inget museum. Men det är klart att vi som förvaltar gården har ett stort ansvar, säger Veronica Ehrnrooth.

Med Tjusterby-utställningen fortsätter Stödföreningen för Lovisa Konstcentrums herrgårdsserie som inleddes med Malmgård. Som ett led i herrgårdsprojektet får skolbarn i regionen möjlighet att bekanta sig med herrgårdarna, först på skolbänken och senare på ort och ställe. Till exempel besöker skolorna i Isnäs Tjusterby gård i maj för att få höra mera om hur gårdarna skötts, hur jordbruket utvecklats, hur skogsbrukets skötts och, förstås, om människorna som bott på gårdarna.

– Skoldelen av projektet är viktig, yngre känner dåligt till sin egen närhistoria, säger Nina Björkman-Nystén.

I februari fortsätter herrgårdsprojektet med en utställning där Tervik gård spelar huvudrollen och till sommaren handlar det om Segersby gård eller Jackarby gård.

Mer läsning