Tjugo års arbete mot tobaken

VÅRD. Tobakskliniken finns på första våningen på Borgå sjukhus. Biträdande chefläkare Heikki Ekroos säger att det går att sluta röka, men det kräver att man är motiverad. Bild: Max Nyberg

Samtidigt som Borgå sjukhus firar 50 år inträffar ett annat jubileumsår. Nu fyller också tobakskliniken jämna år.

Kampen mot nikotinet fortsätter, så också i Borgå där tobakskliniken nu firar 20 år. På fredagen hade man besök av Åbo Universitets centralsjukhus, där man bland annat diskuterade projektet TUPLEI – en bokstavskombination som syftar på det finska tupakioimattomana leikkaukseen, alltså ungefär utan att röka till operationen.

Rökande mammor

Biträdande chefläkare Heikki Ekroos säger att mycket förvisso hänt i kampen mot tobaken, men att allt ännu inte är bra. Ett exempel är att Finland är sämst i Norden om man tänker på rökande under graviditeten.

– Vi har flest blivande mammor som röker. Det är i regel unga personer, och det är ett socioekonomiskt problem.

Det innebär ett ytterligare dilemma: många av medicinerna får inte användas under graviditeten.

– Medicinerna börjar bli effektiva, där vissa bland annat stoppar njutningen man får av nikotinet. Men gravida får inte använda dem, och det innebär att vi ibland rekommenderar ersättande nikotinprodukter som vi inte annars rekommenderar.

Ekroos syftar på preparaten i form av kuddar med pulver som påminner om snus och som man får köpa i matbutiken. Där uppstår också hans andra kritik mot det nuvarande läget. Tidigare kunde preparaten bara köpas på apotek, numera är det bara att plocka med sig vad man behöver vid butikskassan.

– Det betyder att man inte får tala med en expert när man köper, och att den som försöker sluta i praktiken är ensam. Många av dem som kommer till oss har försökt tre eller fyra gånger.

Bland de senaste utvecklingarna finns TUPLEI, ett samarbete mellan Tobakskliniken och kirurgiska enheten där målet är att patienter som ska genomgå kirurgiska ingrepp ska lämna tobaken innan ingreppet äger rum. I vissa fall är det inte ett krav, i andra är det fullt möjligt att skjuta upp operationen tills patienten kunnat lämna nikotinet bakom sig.

– Det finns ingrepp där återhämtningen blir klart svårare om man röker. Ett exempel är tarmoperationer där sömmen har klart större risk att spricka. TUPLEI ska också fungera som "trigger", att rökaren har en orsak att fimpa.

Det svåra snuset

Ett helt eget kapitel är snuset, en produkt som tekniskt sett borde vara klart mera ovanlig än den är. Det är tvärtom så att snusandet börjar bli rumsrent också i grupper där det tidigare inte varit det. Ekroos nämner till exempel att han sett unga kvinnliga kirurger med en prilla under läppen.

– Det är fräschare och hälsosammare än tobak, och därför väljer många att börja snusa. Det är ändå inte så att det inte skulle vara skadligt. Tidigare tänkte man att det bara var unga personer och hockeyspelare som använder, men det är inte alls så.

Det allt vanligare snusandet innebär också ett dilemma för tobakskliniken: snus har mera nikotin och är klart mera beroendeframkallande än tobak, samtidigt som kliniken inte har samma erfarenhet av just den produkten.

Heikki Ekroos säger att hoppet inte är ute för de som röker eller använder andra nikotinprodukter. Det går att sluta, men det kräver att man verkligen vill det och är motiverad. Därefter kan vården hjälpa till. Tobakskliniken är också tänkt att koordinera och styra en vårdkedja, där man kopplar in alla från apoteket till företagshälsovården och hälsovårdscentralerna.

Ekroos passar också på att ta kål på en seglivad myt.

– En allmän "sanning" är att det är ohälsosamt att sluta röka utan att trappa ner. Jag vet inte varifrån det har kommit, men det stämmer inte.