Titta in i en nepalesisk by!

Andra hemlandet. Jag är stolt och glad över att kunna ge jobb till flera ungdomar i Nepal, säger Macke Forss invid skåpet Anapurna Range som visar en hisnande utsikt från hans fönster i det andra hemlandet. Bild: Camilla Berggren

Sällan har man sett så många glada miner och skratt som på Markus “Macke” Forss utställning i Saltbodans galleri i Lovisa. Nitton små tittskåp visar scener allt från Himalaya till finsk bastu - ofta med en stor portion humor.

Knack, knack ljuder det i bodan då besökare lyder utställningens uppmaning: "Knock, knock on heavens door.". Och då dörrarna öppnas framträder tredimensionella scener med en myriad av små, små detaljer. Det är mycket humor men också makaber samhällskritik, till exempel i verket Djurens revolution där ett fryntligt jaktsällskap skålar över fällda troféer men på bilden intill har djuren tagit över.

Sysselsätter flera

Macke Forss har bott vintrarna i Nepal i fem år.

– Jag ville börja något nytt projekt och i bakhuvudet växte tanken på små dörrar eller lådor, inspirerad ett Lovisaprojektet på samma tema. Jag träffade Manish´gudsons kusin Durga som är en bra snickare och vi satte i gång.

Det vimlar av nepalesiska namn då Macke Forss berättar om projektet som nu sysselsätter minst tre personer året om. Han fungerar som lärare och mentor för nepaleserna i joint venture-företaget Mama Arts Cafe´i Pokhara vid Anapurna Range, en del av Himalaya. Dipendra och Aakash har nu jobb för ett år framåt. För vid de flesta skåpen finns ett eller flera röda prickar. Det betyder att originalet är sålt och ett till beställt.

– Folk frågar om det nya skåpet säkert blir likadant, då brukar jag svara att det kan jag inte garantera, men kanske det blir ännu finare!

Två skåp i månaden

– Det här är så roligt att vi jobbar tio timmar om dagen men skåpen är så detaljrika att vi inte tillverkar flera än två i månaden, berättar Forss.

Han kallar sig själv både naiv och barnslig och har tidigare år blivit uppskattad bland annat för sina stora naivistiska målningar.

– Nu gör jag naivism i 3D och folk gillar det.

Skåpen och dess innehåll är gjorda i allt upptänkligt material som Forss och hans samarbetspartners hittar: plywood, ädelträ, bambu, sockerrör, jordnötter, gräs, textilier, tallkottar. Metalldelen på en pensel kan bli en dryckesbägare, ett jordnötsskal kan bli en fender. I de första skåpen gjordes figurerna i trolldeg men man övergick snabbt till bivax som är ett rörligt material och lättare att jobba med.

Många besökare stannar framför skåpet "Finland 100" med samtliga finländska presidenter, andra skrattar åt bastubadare där en flicka är helt försjunken i sin smarttelefon. I Nepal hade många däremot svårt att förstå sig på bastumotivet med alla nakna kroppar.

Lär upp sina "barn"

– Finländska motiv går bra åt här men min tanke är att bygga ut tillverkningen med nepalesiska motiv för att sälja till de turister som blir fler och fler. Så småningom har jag lärt upp killarna så att de sedan kan fortsätta på egen hand. Själv har jag ju inga barn och jag brukar tänka på de nepalesiska ungdomarna som mina barn. Jag vill ge dem en framtid.

Forss berättar att kastsystemet, speciellt på landsbygden, fortfarande är så förhärskande att en person av lägre kast har svårt att få jobb trots utbildning.

– Man ser en liten uppluckring bland unga människor i Katmandu, men systemet är segt.

Skåpen är inspirerade av den nepalesiska färgvärlden, ett riktigt potpurri av olika nyanser.

– Jag har räknat till 53 olika färgnyanser på hus i Nepal.

Nepal har med åren börjat locka till sig också andra turister än bergsklättrare. Forss testar nu själv om det finns intresse för ett konstläger och vandring i de magiskt vackra bergstrakterna.

Markus Forss& Team Mama Arts Café “Knock knock on Heavens door” på galleri Saltbodan i Lovisa fram till den 16 juli.

Utställningen består av detaljerade "skåp".