Titeljakt och tredje halvlekar

COACH DENT. Efter två semifinalplatser i rad vill nyzeeländaren Casey Dent leda sitt Old Town Shamrocks hela vägen i år. Bild: Tommi Willberg

Borgåklubben Old Town Shamrocks vill fortsättningsvis vara en pionjär för rugbyn i Finland. I år siktar man på succé både på och utanför spelplanen.

Solen skiner som bara den över gatorna i Borgå. Framför pubben Old Town sitter rugbyklubben Shamrocks tränare och starke man Casey Dent och njuter av värmen. Ett glatt "Hello, mate!" senare är en livlig diskussion i gång om såväl rugbyn, vårens träningsmatcher och om den traditionella pubben som fungerar som Shamrocksspelarnas andra vardagsrum.

Dent hälsar på pubbens personal och ger en snabb rundtur inne i Old Town. Pubbkulturen och samhörigheten hör till den fysiska sporten som år efter år vinner mer mark i den lokala sportvärlden.

Rugby är ingen stor sport i Finland men Dent och Shamrocks jobbar för en växande rugbykultur.

– Jag tycker att rugbykulturen här är bra. Vi har nu börjat köra in "den tredje halvleken". En rugbymatch har två halvlekar och så träffas lagen tillsammans på ett par öl eller drinkar efter matchen för att snacka och hänga. Hoppas det får vind i seglen i år. Det är tradition i England, Nya Zeeland och Irland. På planen vill man ta kål på varandra men efter matchen är man kompisar. Det är filosofin i rugby, förklarar Dent.

Shamrocks ordnade ett par tredje halvlekar efter försäsongens träningsmatcher. Det var direkt en succé. Efter säsongspremiären på lördag blir det en tre veckors spelpaus i FM-serien och då passar Shamrocks på att köra stort: en träningsmatch mot nordirländska Holywood RC och därpå en ordentlig tredje halvlek.

– Jag vet ingen annan sport med en liknande tradition. Den tredje halvleken går hela vägen upp till landslagen. Också de träffar sina motståndare och tar några öl efter matchen. Men det är väldigt formellt med kostymer och sådant, men ändå, berättar Dent.

Konceptet fungerar hur bra som helst även om rugby är en riktigt fysisk sport där man kör över motståndaren om en chans öppnas. Men efter matchen glöms krigandet.

– Det handlar om en gemensam respekt. Man ser på motståndaren och tänker att han är också här för att ta kål på mig och han älskar sporten lika mycket som jag. Rugby är en sport för tuffa jävlar som är gentlemän.

Ett nätverk

Av allt som Dent berättar känner man att samhörigheten i rugbyvärlden är stark. Dent själv flyttade till Borgå för tre år sedan. Bara en dag efter det evighetslånga flyget från den gamla hemstaden Sydney befann han sig på en rugbyplan – trots en ruskig jetlagg.

Dent hade besökt Finland med sin nuvarande fru tre gånger innan han beslöt att flytta från fyramiljonersstaden Sydney till lugna Borgå. Dent är inte ensam med en likadan bakgrund.

– Många har en likadan bakgrund som jag. Curtis (Pollard) är australiensare, han träffade en finsk kvinna i Australien och flyttade sedan hit. Samma för mig: jag träffade min fru i Australien. Shane Breen är halvt finsk, halvt irländsk. Samma story också där, hans pappa träffade någon och sedan flyttade de hit, säger Dent och skrattar.

Genom rugbyn kände man sig genast välkommen. Dent blev kompis med Shamrocksgänget redan under sina kortare besök i Borgå.

– Rugby är inte bara en sport utan också ett nätverk. Om du reser till ett land så är det bara att hitta ett rugbylag, presentera dig själv och så får du vänner.

Estnisk bekant nykomling

De två senaste säsongerna gick Shamrocks till semifinalskedet i den sex lag starka FM-serien. I år får publiken se ett något förnyat Shamrocks med några förstärkningar, lånespelare och unga nykomlingar. Också Dent har förnyat sin tankegång.

– Jag har tagit närmat mig coachandet på ett nytt sätt och implementerat ett nytt spelsystem och nya strategier. Det har börjat funka riktigt, riktigt bra. Det kommer att vara helt annorlunda än i fjol. Tror det blir en överraskning för motståndarna.

Till FM-seriens favoriter hör de Helsingforslagen HRC och Warriors samt Jyväskylä RC, fjolårsmästaren som blev Shamrocks öde i semifinalskedet. Dent nämner premiärmotståndaren Kuopio RC och högintressanta nykomlingen, estniska Kalev Tallinn som svarta hästar.

– Esterna kom med i finska systemet i fjol och vann division 1. Jag brukade träna Estlands landslag och Kalevs lag är i stort sett landslaget. Blir intressant att möta dem.

Shamrocks då?

– Meningen är att vi vinner mästerskapet i år. Säsongen kommer att bli absolut kanon. Jag är säker på att killarna kan gå hela vägen. Man måste bara pusha dem – och det är där jag kommer in i bilden! säger Dent.

Fakta

FM-serien i rugby

Sex lag spelar i FM-serien: Old Town Shamrocks (Borgå), Jyväskylä Rugby Club (Jyväskylä), Helsinki Rugby Club (Helsingfors), Warriors Rugby Club (Helsingfors) Kuopio Rugby Club (Kuopio), Tallinn Kalev (Tallinn).

Lagen möter varandra två gånger under grundserien, hemma och borta, och de fyra bästa går till semifinal.

Semifinalerna spelas den 22 september, finalen den 29 september.

Shamrocks matchprogram

19.5 Kuopio RC (hemma), 9.6 Warriors RC (h), 30.6 Tallinn Kalev (borta), 14.7 Helsinki RC (h), 21.7 Jyväskylä RC (b), 5.8 Kuopio RC (b), 11.8 Helsinki RC (b), 25.8 Warriors RC (b), 8.9 Kalev Tallinn (h), 15.9 Jyväskylä RC (h).

Shamrocks spelar sina hemmamatcher i Hammars, med matchen mot Tallinn Kalev i Kokon som undantag.