Tirmo Blues kommer med rock, rap och blues

HÅLLER I TRÅDARNA. Fr.v. Marko Raikkko, företagare vid Tirmo skärgårdscentrum, och Petri Hosiaisluoma, har pusslat ihop artistupplägget inför sommarens Tirmo Blues. Några namn är ännu öppna. Bild: Viivi Ikonen

Tvådagarsfestivalen Tirmo Blues kommer i år med ett artistupplägg som förvaltar traditionen med blues och rock men som också har plats för rap, hihphop och lokala bandförmågor.

I sommar blir det fjortonde gången gillt för skärgårdsfestivalen Tirmo Blues och tionde året som företagaren Marko Raikko från Tirmo skärgårdscentrum är med som arrangör. För ett par veckor sedan blev det klart att Raikkos mångårige partner kring festivalen drar sig ur samarbetet vilket innebar att även ansvaret för artistbokningen landade på hans bord.

– Jag jobbar gärna i team och tog kontakt med Petri Hosiaisluoma. På två veckor har vi nu tillsammans lyckats boka in en riktigt läcker uppsättning band till Tirmo Blues.

Raikko har bland annat valt att satsa på lokala band, och på skärgårdsscenen i Tirmo ses både nykomlingar och mera garvade blues- och rockgrupper. Bandet RkR, det vill säga Robert Rantalainen, Ossi Saarikko och Matias Nurminen, släppte sin debutskiva i helgen och får äran att öppna hela Tirmo Blues fredagen den 20 juli.

Rock och rap

Bluestraditionerna förvaltas å sin sida av lokala Blind Eye Blues Band som består av sångaren och gitarristen, Crossfyre-bekantingen Jay Jay Kingstrat som backas upp av Jocke Silberstein och Antti Suopajärvi. Borgåbaserad är också Edvard Seger Band med Edvard Seger, Janne Rajala, Ykä Putkinen och Petteri Määttänen, som tolkar låtar av den brittiske blues-gitarristen och sångaren Peter Green, kanske mest känd som grundare av gruppen Fleetwood Mac.

– Vi vill ge lokala band en chans och samtidigt komma med ett antal riktigt välkända namn, säger Marko Raikko och tillägger att han fortfarande förhandlar med några artister.

På festivalfredagen siktar arrangören också på att locka en lite yngre publik till Tirmo, och det gör man genom att satsa på rap. Rock- och bluestongångarna slår över i musik av den finländske rapartisten Prinssi Jusuf och vidare till rapartisten, och dubbla FM-rapvinnaren Ruudolf som uppträder tillsammans med gruppen Karri Koira.

– Ruudolf & Karri Koira har bland annat samarbetat med JVG, säger Marko Raikko och hänvisar till rapparnas gästspel på Jares och VilleGalles album jvg.fi, närmare bestämt på låten Töttöröö.

Blues i bagaget

Först ut på lördagen är Arttu Wiskari, som för tillfället är aktuell i nyaste säsongen av teveformatet Vain elämää (Så mycket bättre) – det första avsnittet sändes i helgen. Wiskari har bluesbakgrund men för den breda publiken är han bekant för slagdängor som Sirpa, Kahvimaito och – den med Tirmo Blues i åtanke tematiskt lämpliga – Mökkitie.

Ett stort namn är också schlagerkungen Jorma Kääräinen, bekant solist från klassiska Agents och som senare sjungit i Riku Niemi Orchestra. Nu gör Kääriäinen solokarriär.

Legendarisk, inte minst i lokala sammanhang, är också rockgruppen Sleepwellers. Bandet, som består av Ari Siltakorpi, Pasi Siltakorpi, Markku Räty och Fokke Forsman, har gett ut sex hellånga album varav det senaste, Let it Happen, kom 2017.

– Sleepwellers har spelat på Tirmo Blues också tidigare, upplyser Marko Raikko.

Lördagens program fortsätter med Borgårockarna i gruppen Kaksi Koiraa. Det är fråga om Petri Hosiaisluoma, Lennu Leinonen, Lasse Rantanen och Jocke Silberstein som bjuder publiken på traditionell, inhemsk rock'n roll. Därefter intar rocklegenderna i Peer Günt scenen.

Rocklegender

– Peer Günt är kanske något av en hårdrockdinosaurus men samtidigt en energisk hitmaskin som kör sin grej, rakt på sak, säger Raikko och tillägger att årets Tirmo Blues avslutas med en braköverraskning; ett legendariskt rocknamn som han ännu inte kan avslöja offentligt.

Skärgårdsfestivalen ordnas på sedvanligt sätt med två scener som kompletterar varandra. Under tiden som banden på huvudscenen byts ut bjuds det på musikalisk underhållning på den lilla scenen. Precis som tidigare drar utskänkningsområdet 1 800 personer varav 150 är VIP-platser.

– Så fort som vi har alla artistnamn klara inleds biljettförsäljningen via lippu.fi och i skärgårdscentret. Det finns en- eller tvådagarsbiljett att köpa, och det går också att boka båtplats vid bryggan, säger Marko Raikko. Vi ordnar också busstransport från torget i Borgå till Tirmo för 5 euro per resa.

Raikko har redan planer inför nästa sommar, då Tirmo Blues fyller femton år. Hans förhoppning är att få evenemanget att växa sig ännu större.

Tirmo Blues ordnas den 20–21 juli 2018 i Tirmo skärgårdscentrum i Borgå.

Mer läsning