Tipsa Micke om östnyländska råvaror

NÄRMAT I ÖSTNYLAND. Kocken Micke Björklund och projektledare Matias Jungar väntar på tips om östnyländska råvaror med början på måndag. Bild: blindfire/jussi pernaa

Kändiskocken Micke Björklund reser runt i Östnyland i fem dagar och lever på den lokalproducerade mat som östnylänningar tipsar honom om. Han uppmanar oss alla att inte vara blyga, han är intresserad av allt.

Nu gäller det för vår region, både privatpersoner och producenter, att visa framfötterna. Kocken Micke Björklund, känd från teve, reser runt i Östnyland och tar emot tips på östnyländska råvaror och tillagar av dem morgonmål, lunch och middag i fem dagar.

Vid motsvarande resor i Österbotten och i Västnyland har Micke fått ta emot tips av fler än 150 personer per region.

– Många är kanske litet blyga, men jag är faktiskt intresserad av allt, säger Björklund. Kanske någon odlar chili eller paprika hemma i sin lägenhet? Eller har en blomma i trädgården som man kan äta?

– Jag har jättestor förväntan på Östnyland och är full av spänning. Jag har många östnyländska kompisar och jag vet att där finns fina ingredienser.

Det hjälper ändå inte hur fina ingredienser det finns om inte den som producerar dem tar kontakt med Björklund och hans team.

Programmet Närmat bygger till hundra procent på de tips som kommer in från publiken. En råvara får användas endast en gång. En privatperson eller en producent får bidra med råvaror endast en gång.

I fem dagar, med start måndag morgon 27 augusti reser Björklund och Svenska Yles projektledare Matias Jungar runt i Östnyland för att öka intresset för lokalproducerad mat.

Inga fladdermöss

All mat, morgonmål, lunch och middag, ska vara producerad inom en radie på 30 kilometer.

Hur går det om östnylänningarna inte kommer med tillräckligt många tips?

– Jag hoppas ju att jag inte ska behöva svälta eller tappa några kilon, säger Björklund.

Han är beredd att jobba för sina råvaror också.

– Ni har ju en å där i Borgå. Där kan jag ta en simtur och se vad jag får upp.

I Österbotten tillredde Björklund grävling, för första gången.

– Jag blev glatt överraskad, den smakade litet vilt. Dessutom var den inte alls så seg som jag hade befarat, ganska mör faktiskt.

Vilka andra djur har du ännu inte smakat på?

– Ja, vad sägs om fladdermöss till exempel. Har ni gott om fladdermöss i Östnyland?

Det är ändå ett råvaruförslag som det inte lönar sig att tipsa om. Fladdermössen är både fredade och utsatta för en massa virus och sjukdomar som kan smitta till människan.

– Ni har ju stora vägar där, kanske någon kör på en hare och vill låta mig tillreda den, föreslår Björklund, med glimten i ögat.

Matfest i Borgå

Närmatsveckan kommer att avslutas med en matfest i Runebergsesplanaden i Borgå, fredagen den 31 augusti. Från klockan 17 finns lokala Rekohandlare på plats och säljer sina produkter och klockan 18 kockar Micke live inför publik.

– Jag använder då en del av de råvaror som jag samlat in under veckan.

Man kan tipsa om östnyländska råvaror på nätet på svenska.yle.fi/ostnyland, eller ringa eller smsa kontakttelefonen 041 4723441, från 27.8., eller på Yle Östnylands Facebooksida.