Tips för lässugna små

MENNÄÄN JO NAAPURIIN. Riina Katajavuori, text, Salla Savolainen, illustrationer. En bok som på ett klokt sätt skildrar olika kulturer och visar att människor och familjer i grunden är rätt lika varandra, oberoende av varifrån de kommer. Läsaren bjuds med på en hemma-hos runda där varje familj presenteras via text och visuellt starka illustrationer. Boken är en fin teckning av hur dagens samhälle ser ut. Bild: Kristoffer Åberg

Läsbara klappar håller länge, det är en gammal sanning. Här presenterar Östnyland de sju kandidaterna för Runeberg Junior-priset och kommer samtidigt med pakettips för läsare i åldern 6–9 år.

Runeberg Junior-prisets förvalsjury, kulturjournalisten Mia Grönstrand, skådespelaren och regissören Oskar Silén samt litteraturvetaren och frilansjournalisten Pia Vuorio, har i höst läst cirka sjuttio nyutkomna, inhemska barnböcker på svenska och finska. Ur bokskörden har de valt sju kandidater som åtta barnjurygrupper nu läser och begrundar. Vinnaren hittas bland böckerna här intill – de presenteras med juryns motiveringar.

Mer läsning