Tioårig cyklist fiskades upp ur ån – räddaren i nöden hörde plasket

DAGENS HJÄLTE. Peter Elfving stod för en rådig insats på då han räddade en pojke i tioårsåldern ur Borgå å. Pojken hade vinglat i på sin cykel. Bild: Kristoffer Åberg

Det kunde ha slutat illa på måndagseftermiddagen när en tioårig cyklist vinglade till vid gångbron och hamnade i Borgå å. Peter Elfving satt på uteserveringen strax intill, hörde plasket och fiskade upp killen.

– Jag satt med ryggen till när det hände, men hörde plasket och reagerade direkt, berättar Peter Elfving som satt på en uteservering strax intill fisktrapporna tillsammans med sina barn.

Kaffekoppen fick vänta när han reflexmässigt vände sig om efter det plumsande ljudet och såg att någon fallit i ån. Någon visade sig vara en kille i tioårsåldern som krampartat höll tag i styrstången på sin cykel och vägrade släppa taget.

Elfving berättar att pojken guppade så nära åkanten att han snabbt fick tag i honom och cykeln utan att själv behöva hoppa i vattnet.

– Pojken var såpass liten och kajkanten så hög att han nog hade haft problem att ta sig upp på egen hand. Tur att jag råkade vara där. Nu blev han bara chockad, och blöt förstås. Jag frågade om han var okej och han nickade och kunde cykla vidare, säger Peter Elfving.

Tur att jag råkade vara där. Nu blev han bara chockad, och blöt förstås.

Elfving tillägger att den otursdrabbade pojken hade en kompis med sig; en kompis som stod bredvid och skrattade och inte uppfattade allvaret i situationen.

– Det kunde ha gått dåligt, säger Elfving.

Mika Lerkki satt vänd så att han såg själva olyckshändelsen. Lerkki lade märke till de två killarna som kom cyklande längs med kajkanten, från restaurangbåtens håll mot gångbron till. Han såg också hur den ena kom för nära kanten, vinglade till och föll i ån med cykel och allt.

– Pojken var panikslagen och man vet inte hur det skulle ha gått om ingen vuxen funnits i närheten. Hade han inte förstått att släppa taget om cykeln så vet man inte hur det hela skulle ha slutat.

Även Johan von Wendt såg händelseförloppet och berömmer Peter Elfvings rådiga ingripande.

– Jag tycker räddaren borde få medalj, presidentens livräddningsmedalj, säger von Wendt.

Mer läsning