Tio titlar tävlar om att bli Runeberg Junior-vinnare nummer fyra

Bild: Viivi Ikonen

Tio barnböcker tävlar om Runeberg Junior-priset 2020. Av de nominerade titlarna är fem svenskspråkiga och fem finskspråkiga.

De svenskspråkiga böcker som kandiderar för Runeberg Junior-priset är följande:

Om jag fötts till groda är en finurlig helhet av ordlekar med önskedrömmar på rim: ägget, snöflingan, spindeln, guldfisken och till slut också poeten drömmer om hur allt kunde vara. Annika Sandelins påhittiga dikter på vers följs av Karoliina Pertamos underbara illustrationer. Leve rim och ramsor!

Bild:

Nelson Tigertass är en saga om ett borttappat barn, som blir hemskickad av sin morfar utan att riktigt veta hur han ska hitta hem till mamma. På vägen träffar han sådana man kan lita på och sådana som är farliga. Lena Frölander-Ulfs text och illustrationer bjuder på samhällskritik men också tro på att det är viktigt att samla sitt mod och tänka själv. På det sättet förvandlas Nelson från Nelson Mareng till Nelson Tigertass.

Bild:

Fisens liv är en helhet där fisar på rim skapar ett fyrverkeri om sådant man inte talar om men som alla gör i smyg och som luktar illa! Rimmen ger rytm och plats också åt svårbegripliga ord och uttryck. Malin Klingenbergs prutthumor går hem hos alla. Sanna Manders illustrationer är kronan på verket.

Bild:

Nagu-nalle och kastasdjuren är en vacker bok om vänskap och omsorg. Edi har hamnat på sjukhus och med sig har han mjukisdjuret Nagu-nalle. På sjukhuset händer konstiga saker och där finns också de bortkastade mjukisdjuren, som ingen längre bryr sig om. Henrika Anderssons empatiska bok om Nagu-nalle i sjukhusmiljö, är rikt illustrerad av Christel Rönns.

Bild:

Vesta-Linnea och vännerna med text av Tove Appelgren och illustrationer av Salla Savolainen är berättelsen om Vesta-Linnea som brottas med känslor av besvikelse då hon blir bortvald av sin favoritkompis. Bilderboken tar upp dagens verklighet där mobiltelefonen spelar en stor roll också i barnens liv.

Bild:

De finskspråkiga böcker som kandiderar för Runeberg Junior–priset 2020:

Katoava muumio är en spännande äventyrsberättelse, som för oss till Helsingfors för hundra år sedan. Ett gäng flickor och pojkar ur olika samhällsklasser försöker lösa mysteriet med en försvunnen mumie. En bild av en flerspråkig huvudstad målas upp. Carlos Da Cruz fascinerande illustrationer ger rytm åt Tapani Bagges fartfyllda historia.

Bild:

Allu ja outo Uolevi är en humoristisk historia om hur barnen förbereder sig för ett ovanligt höstlov: barnen hittar själv på vad de ska göra och också semestermålet. Christel Rönns inspirerande illustrationer lockar till att läsa. Det är lätt också för en ovan läsare att börja läsa Jukka-Pekka Palviainens bok.

Bild:

Kerro minulle kaunis sana är en mångfasetterad berättelse om hur ord kan rädda. Barnet i Kirsti Kuronens bok flyr från hemmets elaka ord för att hitta nya ord som är vackrare. I Karoliina Pertamos illustrationer svävar bokstäverna som snöflingor. Också de inspirerar läsaren till att hitta på nya egna och vackra ord.

Bild:

Sorsa Aaltonen ja lentämisen oireet är en bedårande bok om att övervinna sig själv. Matti Pikkujämsäs fräscha illustrationer och Veera Salmis humoristiska berättelse handlar om att det är nödvändigt att försöka flyga om man får lust till det. Allt är möjligt när man vågar drömma och släppa taget.

Bild:

Hannele Lampelas Prinsessa Pikkiriikki ja huutava vääryys är en strålande bok om en liten flicka som vet precis hur allt borde vara. Skillnaden mellan hur vuxna och barn ser på världen tas upp ur barnets perspektiv. Det är mycket det är fel på. Ninka Reittus sprudlande illustrationer får en på gott humör.

Bild:

Mer läsning