Tillfälligt bildningscentrum öster om Borgå?

Sannäs skola är i dåligt skick, i Illby skola lider eleverna av utrymmesbrist och det har slarvats med underhåll för skolbyggnaderna.

På tisdagen var det dags för svenska utbildningssektorn att fundera på hur man löser problemen med tillfälliga utrymmen för Sannäs skola. Tillfälliga eftersom barn från alla närbelägna byar nu äter lunch i ungdomsföreningens lokal, efter att en tillbyggnad på skolområdet måste stängas. Tillfälliga eftersom tillbyggnaden bara tillfälligt skulle fungera som ett klassrum för elever i årskurserna 5–6. Denna tillfällighet varade i tio år och nu är den tillfälliga tillbyggnaden i uselt skick. Sannäs skola är i dåligt skick, i Illby skola lider eleverna av utrymmesbrist och det har slarvats med underhåll för skolbyggnaderna, kanske bara en tillfällighet? Snabba beslut bör fattas för att säkerställa skolbarnens välfärd även över språkgränserna.

Skall skolorna stängas och barnen flyttas in till Borgå centrum, fortsätter man med tillfälliga lösningar eller skall det byggas nytt? 

Den svenska sektionen vill inte ta ställning till placering av ett eventuellt nytt bildningscentrum, men behöver fatta beslut om tillfälliga lösningar, det vill säga var de nya tillfälliga utrymmena skall placeras.

För nästan tio år sedan lovades det att eleverna i Illby skola skulle tillfälligt skjutsas till grannbyn för skolgång. Det var en tillfällig lösning och ett nytt bildningscentrum skulle grundas över språkgränserna i Illby.

Vore det inte bättre nu att fatta ett beslut som inte baserar sig på tillfälliga planerade lösningar och tryggar skolgången för barn öster om Borgå i en längre tid framöver?


Peter Boije af Gennäs företagare, Illby Annette Forsblom Illby

Mer läsning