Tidningar är bra men filmer är bäst

FILMENTUSIAST. Wilfred Lill-Smeds läser gärna lokaltidningarna, men inget går upp mot en bra film. Bild: Jeannette Lintula

I onsdags firades den europeiska jobbskuggardagen. Wilfred Lill-Smeds hade valt att följa med jobbet på Östnylands redaktion.

Wilfred Lill-Smeds hade med sig en hälsning från president Sauli Niinistö, som är nationell beskyddare för jobbskuggardagen. Presidentens budskap är att så många som möjligt ska få bekanta sig med olika yrken och kanske inspireras att prova på nytt.

Wilfred kommer från Skinnarby i Lovisa, men har bott i Borgå i flera år redan. Till vardags hittar man honom på jobbet i Kårkullas Södis serviceenhet, där han monterar elkontakter. Nyfikenheten för reporterns jobb väcktes av att bästa kompisen Johan Lustig jobbskuggade på redaktionen i fjol. På onsdagen fick Wilfred fick följa med reporter Petra Lind, som utredde följderna av att Nordea upphör med all hantering av kontanter.

Det har varit roligt och intressant att vara här, och det bästa i dag var att få träffa Nordeas bankdirektör.

– Det har varit roligt och intressant att vara här, och det bästa i dag var att få träffa Nordeas bankdirektör. Nästa år hoppas jag få jobbskugga på radion, för det verkar roligt att intervjua, sa Wilfred när jobbskuggardagen strax var slut och han själv blev intervjuad och fotograferad.

Job Shadow Day

En europeisk temadag som ordnades den 5 april.

För personer vars livssituation, sjukdom eller skada gör det svårt att hitta arbete.

Kårkulla är med för andra året i Jobbskuggardagen.

I östra Nyland har tolv företag gett chans till jobbskuggning.

En rad dags- och lokaltidningar hör till Wilfreds dagliga medieintag, och han följer med vad som händer i regionen. Kommunalpolitik intresserar och han vet hur han ska rösta.

Men det är filmer som får honom riktigt entusiastisk. Han gillar gamla filmer och Bond-filmerna är favoriterna. Han kan raskt räkna upp vilket år filmerna är inspelade och vem som spelar huvudrollen.

– Sean Connery och Roger Moore är de bästa Bond-karaktärerna, för deras filmer har mer humor än de övriga.