Tidlösa melodier fyller domkyrkan

KÖRSÅNG. Sånggruppen Frida (bilden) bjuder på tidlösa klanger i Borgå domkyrka på torsdag. Uppträder gör också ensemblen Suden aika som gör musik inspirerad bland annat av runosånger. Bild: Frida Ahtokari

Sommarkonserterna i Borgå domkyrka fortsätter på torsdag. Då är det grupperna Suden aika och Frida som bjuder tidlöst klingande musik.

Sånggruppen Suden aika består av artisterna Katariina Airas, Karoliina Kantelinen, Liisa Matveinen och Veera Voima med sina starka och unika röster som gemensam nämnare. Solisterna i Suden aika har låtit sig inspireras av tidlösa finska runosånger och bjuder åhörarna på nya och personliga tolkningar av sångerna.

Fyrväpplingen komponerar och diktar själv sina verk, och resultatet kan jämföras med stycken från Kalevala. Suden aika uppträder främst med sång men kantele, moraharpa olika flöjter och slagverk hörs också i de runosångliknande musikstyckena.

Konsertens andra del formas av de unga kvinnorna i sånggruppen Frida. Körsångarna Eva Palander, Erika Palander, Disa Rasmus, Emilia Lindström, Roosa Rautiainen, Jasmin Järvimäki och Sofia Airas. bildar Frida – en utbrytargrupp ur Sancti Amici, ungdomskören som är verksam inom ramen för den finska församlingen i Borgå – och på hemmaplan bjuder man på en repertoar som tematiskt tangerar Suden aikas konsertdel. Dirigent för sånggruppen Frida är kantor Minna Wesslund.

Suden aika och Frida uppträder i Borgå domkyrka torsdagen den 15 augusti klockan 19.

Mer läsning