Thaiboxaren Gia Winberg ute efter stortävlingsguld

SPARRNING. Gia Winbergs träningsmotståndare håller grym klass. Här sparrar hon tillsammans med femfaldiga FM- och tvåfaldiga NM-guldmedaljören Kari Viinikainen. Bild: Tommi Willberg

Thaiboxaren Gia Winberg har haft ett strålande senaste år med bronsmedaljer i både EM och VM. Men det är inte bra nog för Sibbodamen som i juli deltar i World Games.– Jag kan inte jubla över ett brons, säger Winberg.

Det senaste året har varit något av en succéstory för Sibbobon Gia Winberg. Förra sommaren tog hon ännu ett FM-guld i thaiboxning i 60-kilosklassen och i höstas blev det karriärens första EM-brons som hon i maj följde upp med ett VM-brons.

Men brons räcker inte.

– Jag förväntade mig mer. Jag är inte nöjd, medaljerna känns som tröstpris. De som vann mina klasser borde jag ha kunnat vinna om jag bara hållit min egen nivå. Jag kan inte jubla över ett brons. Visserligen förskönades VM-bronset då jag blev inbjuden till World Games, berättar Winberg.

Winberg har hela fem FM-guld och två nordiska mästerskapsguld samt en nordisk proffstitel i prisskåpet, så man förstår att hon inte nöjer sig med lite. I World Games i polska Wroclav i slutet av juli siktar Sibbofightern högt.

– Jo, absolut! Jag bugar inte åt någon utan åker dit för att vinna finalen. De tuffaste tjejerna i min viktklass finns med.

World Games kanske inte låter bekant för den stora idrottspubliken, men det handlar om en motsvarighet till OS för grenar utan OS-status.

Ryttare blev thaiboxare

Winbergs kampsportsbakgrund hör inte till de mest typiska. Hon introducerades till kampsport efter en tävling i en gren som man inte precis förknippar till slag, sparkar och tandskydd: ridsport.

– Jag har ridit i 27 år och jag bekantade mig med kampsport efter en tävling i fälttävlan. Hästen gav mig en ordentlig skjuts i terrängen och jag var fullständigt slut efter loppet. Brorsan (Niklas Winberg) hade redan i år och dar hållit på med kampsport och han tyckte att jag måste göra något åt min kondition. Nå, jag började med kickboxning och gymträning. Och så eskalerade situationen, berättar Winberg och skrattar hjärtligt.

Broderns paradgren var just kickboxning men det var thaiboxningen som Gia förälskade sig i. Hon har provat flera olika kampsporter men hittills har ingen smakat bättre än thaiboxning, eller muay thai som sporten också kallas.

– Stilistiskt fascinerar thaiboxning mig. Det handlar om närkamp, armbågsslag, knäsparkar och brottning i clinchen.

Trots att Winberg i dag kan kalla sig flerfaldig stortävlingsmedaljör i thaiboxning är hästarna en stor och viktig del av hennes vardag. Kontrasten mellan livet på gymmet och häststallet är stor.

– De funkar bra ihop. Givetvis kan jag inte satsa fullt på båda sporterna. Men att de är så annorlunda gillar jag. Om det känns att träningen inte funkar så tillbringar jag tid med hästarna. Jag jobbar också med hästar så efter en lång arbetsdag är det ofta skönt att komma hit till gymmet och bara ånga på, säger Winberg.

"Jäkligt motiverad"

Den finländska thaiboxningstoppen är tämligen obemannad men Winberg får ändå hårt träningsmotstånd. På Porvoo Thaiboxning Clubs gym tränar hon ofta med en av nationens tuffaste herrar Kari Viinikainen och på Espoon Kehähaits gym tränar hon bland annat med sin bror Niklas, en annan tuff damthaiboxare Sari Kärki samt MMA-stjärnan Mikael Silander.

Ett bra gäng att ladda upp sig med inför sommarens stora tävlingar. Före World Games försvarar hon sitt FM-guld innan jakten på internationella triumfer fortsätter.

– Jag är så jäkligt motiverad efter VM, säger Winberg vars hunger inte mättas innan hon får sitt stortävlingsguld – om ens då.