Texas kallar Matilda Svahn i höst

Virvik Golfs 18-åriga Matilda Svahn tar sig an universitetsstudier och ett proffsigt golfliv i Texas från och med nästa höst. Bild: Fanny Lindholm

Nästa höst tar Virvikgolfaren Matilda Svahn, 18, ett nästa steg mot proffslivet då hon flyttar till USA där hon kombinerar studier och golf på Texas State University.

Virvik Golfs 18-åriga löfte Matilda Svahn fick sig en präktig julklapp då hon tackade ja och signerade sina stipendiepapper till Texas State University i USA.

Den landslagsmeriterade golfaren har redan i flera års tid storsatsat på sporten, skördat framgång och sedan tonåren drömt om att en dag få utvecklas vidare i proffsig miljö bortom Atlanten.

– Sedan jag började i golfakademin (Selänne & Piltz Golf Academy) har jag drömt om att spela i USA, säger Svahn då Östnyland når henne från ett träningsläger i soliga Dubai.

Texas sade genast att de bjuder på fulla stipendier. De täcker ganska långt alla kostnader.

Säsongen 2019 gjorde Svahn och hennes bakgrundsteam ett medvetet val att delta i turneringar där tränare från amerikanska universitet håller ett öga på talanger i hopp om att locka dem till sina universitet. Svahn gjorde ett gott intryck och snart plingade telefonen.

– Några skolor kontaktade mig via Instagram och sade att de gillade vad de såg och att de vill ha mig, berättar Svahn.

Till slut var tre universitet efter den unga finländaren men helheten Texas State bjöd på lät bäst.

– Texas sade genast att de bjuder på fulla stipendier. De täcker ganska långt alla kostnader. Ju mera man bollade mellan de olika alternativen, desto mer blev det klart att Texas har den bästa helheten.

Coronapandemin gjorde det hela extra nervöst men trots allt fick Texas hålla sina planerade stipendier och Svahn kunde teckna på för den enorma läroinrättningen i den näst största delstaten i USA.

Svahn är givetvis enormt taggad inför det stora klivet uppåt på karriärstegen.¨

– Mitt mål är att bli proffs – då är det USA som gäller. Det här är en fantastisk möjlighet. Jag får leva där i fyra år så att allt betalas och jag har ett tryggt nätverk med tränare och lagkamrater. Det här är en av de bästa möjligheterna som golfare, säger Svahn.

Svenska tränaren "en helt superbra typ"

Tanken är att flytten till universitetsstaden San Marcos sker i augusti, några veckor innan skolan börjar. Svahn ska studera journalistik i fyra år och samtidigt växa till en spelare som i framtiden kan livnära sig med golf. Sitt lag har hon redan koll på och speciellt samarbetet med svenska tränaren och före detta golfproffset Pär Nilsson ser hon fram emot.

– Han är en helt superbra typ och han har ganska samma tankesätt som min nuvarande tränare. Att han dessutom talar svenska är ett plus.

Det kommer vara tungt men det är inget problem. Det är bara att bli van vid engelskan. Jag tycker om att tala engelska och för det mesta läser jag böcker på engelska.

Konkurrensen inom Texas States lag är tufft, vet Svahn som välkomnar den inbördes konkurrensen varmt. Universitetsgolfen i USA är väldigt stor och varje division – Texas State håller till i högstadivisionen – omfattar närmare tvåhundra skolor.

Att sköta studierna på engelska vållar heller inga problem för den pratglada och språkkunniga unga damen som hittills skött sig bra vad beträffar skolan.

– Det kommer vara tungt men det är inget problem. Det är bara att bli van vid engelskan. Jag tycker om att tala engelska och för det mesta läser jag böcker på engelska, berättar Svahn.

Studentskrivningar

Med dryga sju månader kvar till flytten har Svahn ett intressant 2021 framför sig. Tanken är att tävla utomlands så mycket som möjligt bara studentskrivningarna avklaras sista veckan i mars. Efter skrivningarna finns en tävlingsturné i Frankrike, Spanien och Skottland i kalendern. Huruvida tävlingsresan blir av vet ingen.

– Det är helt öppet tills man sitter på flyget. Det beror helt på hur coronasituationen ger med sig, säger Svahn.