Telefonen i väskan gör skolvägen tryggare

TEST. Seela låter ägget som omsluts av hjälm falla till marken. Saija Paldanius till höger. Bild: Maj-Louise Wilkman

En olycka händer lätt, framför allt i trafiken. Därför är all upplysning som leder till ökad trafiksäkerhet välkommen.

För Borgå Bilskola känns det viktigt att lyfta fram barnens säkerhet i trafiken. Frågan är speciellt angelägen nu när skolorna har börjat. Helen Högström, vd för bilskolan, säger att trafikolyckor är den största enskilda orsaken till dödsfall bland barn. Statistiken visar att över tio barn som ännu inte fyllt 15 dör och över 600 skadas årligen i vårt land.

I tisdags, samma dag som skolorna började, ordnade bilskolan ett trafiksäkerhetsevenemang med aktiviteter som riktade sig framför allt till barn.

– Vad tror du händer om du sätter ett ägg i hjälmen och låter det falla till marken? undrade Saija Paldanius från Borgå Bilskola.

Seela svarar på frågan genom att låta hjälmen med ägget i falla ur handen.

– Ägget är helt, säger hon.

Betydligt sämre blir resultatet när hjälmen plockas bort och Seela släpper ner ägget mot marken. Ägget går i kras.

– Testet visar hur viktigt det är att ha hjälmen på sig när man cyklar, säger Seija Paldanius.

Telefon

Barnen fick också stiga in i en av BB Kuljetus bilar för att se vad en förare ser och inte ser från förarhytten.

– Vi har ställt en liten barncykel på marken på några meters avstånd från hytten. Man kunde tro att cykeln ligger inom förarens synhåll, men i själva verket är det inte så, säger Patrik Björkman, företagets vd.

För något år sedan ordnade företaget en kampanj för att uppmärksamma skolelever på hur trafiken ter sig från förarhytten.

– Vi nådde 3 000 elever och vid alla skolbesök betonade vi att telefonen ska man hålla i skolväskan.

Han påpekar att det inte bara är de yngsta som låter sig uppslukas av telefonen till den grad att de glömmer trafiken och glömmer att vara uppmärksamma. Men barnen är inte ensamma, vuxna syndar precis lika mycket.

– Men om man frånser telefonanvändningen, tycker jag att trafikvettet bland de yngre har blivit bättre än tidigare. Det kan bero på att barnen får information om trafiksäkerhet från många olika håll, av föräldrar, skolor och andra vuxna.

Evenemanget hölls på torget i Borgå och inledds med att stadsdirektör Jukka-Pekka Ujul a utlyste trafikfred.

– Evenemanget är ett konkret sätt för att få både barns och vuxnas uppmärksamhet riktad på trafiksäkerhet. När vi ger trafiken all vår uppmärksamhet är vi trygga i trafiken.

Mer läsning