Tekniskt fel ger felaktig vaccinstatistik i Borgå – samtidigt har man stött på oroväckande många smittfall

Andelen vaccinerade i Borgå ska klarna när man gjort en uppdatering av patientdatabasen. Bild: Arkiv/Kristoffer Åberg

Andelen vaccinerade har varit just över 30 procent i Borgå de senaste veckorna. Siffran är felaktig; andelen är i verkligheten klart högre. Samtidigt ser staden ett oroväckande stort antal nya smittade efter valborg.

Östnylands redaktion har blivit kontaktad av läsare som undrat vad som händer med vaccinationerna i Borgå, särskilt att andelen vaccinerande legat på just över 30 procent i flera veckor, trots att processen verkar löpa på smidigt.

Ett samtal till social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen visar att ett tekniskt fel döljer sig bakom fenomenet.

– Patientdatabassystemet behöver en uppdatering, och den görs i kväll mellan klockan 19 och 20 På fredag ska de riktiga siffrorna sannolikt synas, säger Silvennoinen på onsdagsförmiddagen.

Ann-Sofie Silvennoinen uppger att flera nya smittfall uppdagades på onsdagen. Bild: Arkiv/Kristoffer Åberg

Smidig process

Situationen innebär att inte heller Silvennoinen i skrivande stund vet hur stor procentandel av Borgåborna som faktiskt fått vaccinet. Hon påpekar ändå att data finns, och att det bara är fråga om att få mjukvarans uppdatering gjord för att komma tillbaka på kartan. Lite omskrivet kan man säga att systemet fungerar, men att uppdateringen gör att dokumenterade vaccineringar införs i registret.

– Jag väntar också själv på att få veta hur det ser ut. Men vi vet att vaccineringarna framskrider och att tiderna går åt.

Andelen verkar ändå vara ganska hög: De senaste siffrorna visar att 65 procent av 60 till 64-åriga Borgåbor fått vaccinet. I åldersgruppen 80 plus är siffran nästan 90 procent.

Av allt att döma har processen varit förhållandevis smidig – på tisdagen meddelade staden att det nu är friska 45 till 49-åringar som nu får vaccinet. Silvennoinen nämner också att tidtabellen hållit ganska bra och att proceduren vid Konstfabriken mest bara fått positiv respons (där också musiken i väntrummet efter sprutan får goda poäng).

– Vi är väldigt glada över den goda responsen. Vi är också glada över hur smidigt samarbetet mellan alla inblandade parter har varit.

Exakt när det är dags för friska 40 till 45-åringar att få vaccinet vågar Silvennoinen inte säga, men hon nämner att man bytt åldersgrupp med ungefär en dryg veckas mellanrum.

– Så det borde hända ganska snart.

LÄS MERA: Borgå: Friska 45–49-åringar vaccineras från fredag .

Smolk i bägaren

Smolket i bägaren just nu är att staden konstaterade åtta nya smittfall på onsdagen – en siffra som Silvennoinen gissar är kopplad till valborgsfirandet. Det är, påpekar hon, ett antal som staden inte sett på en tid och att frågan är om det är en topp, eller om läget utvecklar sig mot sämre hållet.

– Det kan vara en topp som kommer, eller kanske det lugnar ner sig igen. Man får bara hoppas på en lugnare vår och sommar.

Med tanke på det ökande antalet påminner Silvennoinen igen om munskydd, handhygien och säkerhetsavstånd – särskilt nu när festligheter som avslutningar börjar bli aktuella.

– Om vi ännu orkar vara försiktiga så borde vi kunna ha en ganska normal sommar också i år.

Fotnot: Siffran ökade till 9 efter publicering.

Borgåborna har vaccinerat sig flitigt. På fredagen borde andelen vaccinerade klarna. Bild: Arkiv/Kristoffer Åberg