Tekniska problem försenar biblioteksöppning

INTE SÅ TOKIGT. Ledande bibliotekarie Ulla Salento, servicechef Malin Hollmén och Mikael Raevuori anser att den gamla matsalen verkar bli ett riktigt lyckat tillfälligt bibliotek. – Det blir nog bra bara det blir färdigt, säger Raevuori. Bild: Kristoffer Åberg

Tisdag var dagen då biblioteken i bland annat Sibbo och Borgå skulle öppna igen efter att de bytt datasystem. Så blir det inte. I Sibbo och Lovisa tampas man dessutom med utmaningar relaterade till själva biblioteksfastigheterna.

Under veckoslutet stod det klart att de tidigare Porsse-biblioteken, det vill säga biblioteken i Borgå, Sibbo, Borgnäs och Askola, inte skulle kunna öppna på tisdag som planerat. Biblioteken har varit stängda sedan den 6 maj för att man ska kunna introducera ett nytt datasystem som kommer att användas av samtliga bibliotek i nätverket Helle som nu byggs upp (se faktaruta). Det visade sig ändå att konverteringen av all biblioteksdata från det gamla systemet till det nya inte fungerade enligt planerna.

– Budet jag fått är att konverteringen är klar till 99,9 procent. Men den sista tiondelsprocenten gör att vi måste skjuta fram öppnandet av biblioteken till fredag. Personerna som sköter dataöverföringen känner sig övertygade om att den här tidtabellen ska hålla, säger Malin Hollmén, servicechef för bibliotekstjänsterna i Sibbo.

Hon tillägger att inga bibliotekskunder ska drabbas av förseningsavgifter som beror på den framskjutna tidtabellen.

Snabbflytt

I samma veva som datasystemet byttes ut flyttade även huvudbiblioteket i Sibbo till det gamla skolcentrets matsal invid Nickby hjärta. Problemen med datasystemet innebär att också invigningen av de nya tillfälliga bibliotekslokalerna flyttar till fredagen, men i övrigt är Hollmén och ledande bibliotekarie Ulla Salento nöjda med hur exilbiblioteket tar form.

– Jag är glad att vi fick tillgång till de här lokalerna. För två veckor sedan stod här ännu bord och stolar på rad men nu börjar det ju se ut som ett riktigt bibliotek, säger Hollmén.

– Och vi fick med oss ungefär två tredjedelar av allt material. Med i flyttlasset kom filmer, musik och tidningar, bland litteraturen har vi prioriterat barn- och ungdomslitteratur samt skönlitteratur. Av fackböckerna fick vi plocka bort ungefär hälften, de förvaras nu i ett lager, säger Salento.

– Orsaken till det är helt enkelt att fackböckerna är mindre efterfrågande än skönlitteratur, tillägger Hollmén.

När ÖN besöker de tillfälliga lokalerna vid middagstid på måndag ser de stora bitarna ut att vara på plats. Hyllorna är fyllda med böcker, filmer och skivor, mottagningsdisken står på plats mitt emot entrén. Men en del elinstallationer pågår fortfarande, bland annat håller Mikael Raevuori på med att installera belysningsarmaturer ovanpå bokhyllorna.

– Jag måste borra en del nya hål, man får aldrig hyllorna att stå på exakt samma sätt när man flyttar dem från en sal till en annan. Men det blir nog bra bara det blir färdigt.

Ett modernt bibliotek

Malin Hollmén berättar att den gamla biblioteksbyggnaden kommer att renoveras både utvändigt och invändigt vilket innebär att biblioteket kommer att fungera i de tillfälliga lokalerna fram till nästa sommar.

– Både den yttre tegelväggen och isoleringen kommer att bytas ut, arbetet beräknas pågå fram till årsskiftet. Därefter tar man itu med den inre renoveringen, tanken är att vi ska få en fungerande och modern bibliotekslokal.

Ulla Salento minns att det gamla bibliotekshuset öppnade i augusti 1984, så det börjar vara på tiden med ett ansiktslyft. Det finns många idéer om hur biblioteket kan utvecklas och trots att det ännu inte finns officiella beslut om dem alla vågar hon och Hollmén ändå ge några smakprov på vad de framtida biblioteksbesökarna kan förvänta sig.

– Den mest synliga förändringen blir säkert det nya loftet med studieplatser i bibliotekssalen men dessutom planeras också ett eget rum för ungdomarna och ett kombinerat sago- och lekrum för de yngsta, säger Salento.

– Vi hoppas också på att vi kunde ha ett riktigt kafé i samband med biblioteket. Vi diskuterar med verksamhetscentret Vägskälet som redan driver ett kafé vid hälsocentralen om de kunde öppna en filial här, säger Hollmén.

Stora förändringar

I Lovisa kan bildningsdirektör Thomas Grönholm berätta att stadens fyra bibliotek övergår till Helle-systemet i slutet av augusti tillsammans med biblioteken i Lappträsk och Mörskom.

– Inför övergången håller biblioteken stängt mellan den 16 och 31 augusti. Den första september öppnar de igen enligt planerna.

Bytet av bibliotekssystem är ändå en förhållandevis liten åtgärd i jämförelse med problemen i själva huvudbiblioteksbyggnaden. Förra sommaren blev det klart att bygganden lider av inomhusluftsproblem vilket lett till att flera i personalen drabbats av symtom.

För att utreda vilka åtgärder som behövs och hur de kan genomföras i den skyddade byggnaden lät staden arkitekten Pekka Saatsi, som har erfarenhet av gamla byggnader, göra en utredning. Hans slutsatser presenterades under ett infomöte förra veckan.

– Men det var ganska få personer från kulturnämnden på plats, så Saatsi kommer att besöka nämndens möte på tisdag, säger Grönholm.

Sammanfattat anser Saatsi att man antingen kan göra en lättare, mer tillfällig renovering eller så kan man göra en grundlig sanering.

– Eller så kan det bli aktuellt med ett mellanting av dessa två. Under mötet fick vi frågan om vi kan garantera att ingen drabbas av symtom om byggnaden renoveras grundligt men tyvärr är det omöjligt att ge en sådan garanti. Personalen har signalerat att de helst skulle flytta till andra lokaler men det är mycket osannolikt att vi kunde omlokalisera hela biblioteket med sina hundratusen böcker. Ett mer realistiskt alternativ skulle vara att utlokalisera en del av bibliotekets verksamhet, man kunde till exempel ha en separat enhet dit man endast tar in nya böcker.

Hur det går med biblioteksbyggnaden torde klarna i samband med budgetbehandlingen i höst. Grönholm säger att det ännu inte finns några ekonomiska kalkyler och att man väntar på ett utlåtande från museiverket.

– Hur det än går så har vi en stor utmaning framför oss. Vi följer noga med situationen för att kunna säkerställa att personalen kan arbeta i trygga utrymmen.

Kommer att omfatta biblioteken i Borgå, Sibbo, Lovisa, Askola, Borgnäs, Hangö, Ingå, Lappträsk, Mörskom, Pukkila, Raseborg och Sjundeå.

De första biblioteken som ansluter sig är Porsse-biblioteken i Borgå, Sibbo, Borgnäs och Askola.

Fram till hösten kommer Helle att anta sin slutliga form.

Det blir gratis att reservera material från biblioteken i alla tolv medlemskommuner genast från början och fler samarbetsformer blir antagligen aktuella i framtiden.

Mer läsning