Teaterveteran grundade proffsteater för barn och unga i Östnyland – Teater Fabels första pjäs har premiär i helgen

NYSATSNING. Skådespelaren Mika Fagerudd flyttade till Lovisa i somras. Han tyckte det behövdes en östnyländsk teater för barn och unga, och grundade Teater Fabel. Bild: Kristoffer Åberg

Nygrundade Teater Fabel med basen i Lovisa gör professionell teater för barn och unga. Teaterns första premiär är på lördag då Mika Fagerudd spelar den vresiga björnen Valter som får en vän.

– Östnyland behöver en professionell teater för barn och unga, säger skådespelaren Mika Fagerudd som jobbat med barn- och ungdomsteater på Unga Teatern i Esbo i tjugo års tid.

Flera faktorer spelade in då Teater Fabel grundades. Fagerudd beviljades ett arbetsstipendium på ett och ett halvt år av Svenska kulturfonden och fick tjänstledigt från Unga Teatern för motsvarande period. Det gav tid och utrymme för nya idéer.

– Vi köpte ett hus i Lovisa och flyttade hit i somras. Min bror Markus bor redan här, säger Mika Fagerudd.

Rätt snart efter flytten kom Fagerudd fram till att de östnyländska barnen och ungdomarna måste få en egen turnerade teater som drivs med professionella krafter: Det är för långt att åka 100 kilometer in till Helsingfors eller till Esbo för att gå på teater.

– För barnens skull måste möjligheten finnas närmare, säger Mika Fagerudd.

Första premiären

Svaret är Teater Fabel som i helgen är aktuell med sin första premiär med en pjäs för de allra minsta om vänskap, tillit och ensamhet. Den godmodiga pjäsen Vresiga Valter får en vän baserar sig på Steve Smallmans omtyckta barnbok, och att valet just föll på den här boken berodde på att Fagerudds egna barn gillade texterna då de var små

PREMIÄR. Mika Fagerudd ses på scenen i Lovisa på lördag då Teater Fabels första produktion, pjäsen Vresiga Valter får en vän sätts upp på Folkets hus. Bild: Kristoffer Åberg

– Jag tänkte på bokens djur och vad man kan berätta via dem. Är de intressanta? Vad förmedlar karaktärerna? Framför allt handlar det om att hitta sättet som för fram berättelsens djup, och det lyckas via björnen Valter och den ensamma kaninen som längtar efter en vän, säger Fagerudd.

Djupet, upplever han, finns i kaninens ensamhet. Pjäsens kanin har hittat ett nerfallet löv – en stjärna i fantasin – och via sina prasslande stjärnor försöker kaninen bli kompis med björnen.

Engagerade i pjäsbygget i det här skedet är även scenografen Lars Idman samt regissören Frank Skog. Samarbetet hittills har handlat om att dramatisera texten och iscensätta handlingen.

– Jag har spelat teater och de har rättat till, säger Mika Fagerudd.

Lovisabaserade Teater Fabels första pjäs har premiär på Folkets hus, Pernåvägen 4 i Lovisa, lördagen den 13 oktober klockan 15.

På scen: Mika Fagerudd.

Regi: Frank Skog.

Scenografi: Lars Idman.

Pjäsen riktar sig till barn i åldern 3–6 och räcker cirka 35 minuter.

Biljetterna kostar 5 euro och kan köpas kontant vid dörren.

Turnéföreställning

Vresiga Valter får en vän är en turnerande pjäs som därför görs med minimal rekvisita.

– Det enda som behövs är en stege och kappsäck, säger Fagerudd som står på scenen som föreställningens enda skådespelare.

Teater Fabels första pjäs riktar sig till barn från 3 år och uppåt och fram till förskoleåldern – ungefär. Fagerudds egen dotter som precis börjat skolan är måttstocken i det här fallet.

– Hon tyckte att hon var för stor för den här föreställningen, säger han.

I slutet av januari erövrar Teater Fabel ny mark och gör vresiga Valter för finskspråkiga barn. Hösten 2019 står nästa premiär i turen.

Mer läsning