Teaterunga tävlar med faderskapskomedi

FAR OCH SON. Alex Andersson (t.v) och Antti ’’Varski’’ Varjola funderar på olika aspekter på faderskapet i Teatteri Werners uppsättning av Veikko Nuutinens nyskrivna pjäs On isis som har premiär på Grand den 11 april. Bild: Cecilia Kristjankroon

Övningarna har pågått sedan hösten och ungdomarna i teatergruppen Teatteri Werner är redo för nästa veckas premiär på Kulturhuset Grand. Så har man också fått tips av en proffsskådespelare vid Helsingfors stadsteater.

"Ikeaan, vaimo korvaani huusi! Ikeaan, lihapullat ja muusi!

Jos luoja kuulet, niin ota minut täältä pois."

Poprocken dånar ur Antti "Varski" Varjolas portabla högtalare när vi träffas vid Kulturhuset Grands scen. Det handlar om den stora svenska möbeljätten och den lyriken följer bekanta spår: mannen som frun tvingar ranta runt i varuhuset, som måste käka de obligatoriska köttbullarna och som åker på bakläxa när hyllorna/borden/sängarna ska skruvas ihop.

Gänget från Teatteri Werner som samlats till en miniövning på Grand går i gång direkt. De sjunger med, de dansar lite och förklarar sedan ivrigt:

– Pjäsen handlar om en ung man som ska bli pappa och då hör ett besök på Ikea till obligatorierna. Alla vet vi ju hur det är, säger Antti Varjola, den skivaktuella före detta punkrockaren från Kouvola som skrivit några lättsmälta och klatschiga låtar just med Veikko Nuutinens nyskrivna pjäs On isis i åtanke.

Pappamodell och mansbild

I texten närmar man sig faderskapet ur flera olika synvinklar, bland annat handlar det om hur man kan förbereda sig på att bli pappa. Finns det en bruksanvisning? Kan men bygga en lämplig pappamodell, lika enkelt som man skruvar ihop en spjälsäng från Ikea?

Pjäsen handlar om en ung man som ska bli pappa och då hör ett besök på Ikea till obligatorierna.

– Det är en nervig situation att bli pappa, säger Varjola som utforskar den finska mansbildens stereotypa versioner till exempel i låten Tango Perkele!.

I Teatteri Werners version av Nuutinens pjäs möter den blivande pappan sig själv som ett år äldre och åskådarna bjuds med på en resa i mannens inre värld. Det handlar om rädslan för att bli pappa, om att blicka tillbaka på sin egen barndom och sin pappamodell, och om att inte vara särskilt händig men nog kunna göra en Spotify-lista åt sitt kommande barn.

Lättillgängligt tema

– Texten är jättebra. Vi får möta mannen både som yngre och som äldre, säger Vilma Lammenaho som bland annat spelar den födande mamman i en snudd på absurd scen. Pjäsens tema är på riktigt ett sådant som alla kan förstå och relatera till, tillägger hon.

BLI PAPPA. Vilma Lammenaho i födslovåndor öser ovett över den blivande pappan Alex Andersson medan barnmorskan Jasmin Lampinen kommer med instruktioner till förstföderskan. Bild: Cecilia Kristjankroon

Pjäsens yngre pappaversion spelas av Niko Lapp och den äldre av Alex Andersson, medan dennes pappa – den blivande farfadern det vill säga – spelas av Antti Varjola. Otso Reijonen spelar å sin sida rollen som huvudpersonen som ung kille.

– Jag har stått på scenen många gånger tidigare men den här pjäsen är annorlunda och väldigt rolig, säger Reijonen som sysslat med teater i sex års tid. I On isis spelar jag flera olika roller, till exempel en som "Remontti-Reiska", den där typiska finska jag-fixar-allt-mannen.

Regissören Tarja Hiltunen beskriver föreställningen som en berättelse om att växa som människa och som ett försök att förstå livets kretslopp.

– Allting som vi spelar upp på scenen händer egentligen inne i mannens huvud, säger Hiltunen.

Allting som vi spelar upp på scenen händer egentligen inne i mannens huvud.

Nationellt projekt

Sedan hösten har Teatteri Werner jobbat med On isis, det som ett led i det nationella konceptet Den unga scenen. Det innebär att amatörteatrar med unga hobbyskådespelare i ledet samarbetar med en proffsteater i den egna regionen.

– Det har varit lite nervöst men också roligt och givande att arbeta med en professionell skådespelare, säger Antti Varjola om Marjut Toivanen från Helsingfors stadsteater som stöttat Borgåungdomarna och som kommit med goda råd under några övningar.

Amatörteater grundad i Borgå 2017.

Har gjort flera produktioner i olika sammansättning, allt från Shakespeare till Kaurismäki.

Inför premiären på pjäsen On isis har man övat två gånger i veckan på ungdomslokalen Zentra.

Inom ramen för Den unga scenen får hobbyteatergrupperna även spela upp pjäsen på en professionell scen. För Teatteri Werners del innebär det att ett gästspel på Helsingfors stadsteaterns scen. Det hela kulminerar i en teaterfestival i Böle den 4–5 maj där det framförs 27 olika tolkningar av fyra olika pjäser och de bästa uppsättningarna premieras.

– Teatergrupperna hade fyra olika nyskrivna pjäser att välja på. Pipsa Lonkas Tuntemattoman eläimen jäljet, Gunilla Hemmings Carmina och Rasmus Lindbergs Ainon aito mä (Sannas sanna jag) som ursprungligen skrivits för ett svenskt teaterprojekt. Vi valde On isis som baserar sig på manusförfattaren Veikko Nuutinens liv, säger regissören Tarja Hiltunen och tillägger:

– Vi hoppas att han kommer och ser premiären på Grand. Vi har bjudit in honom.

Teatteri Werner sätter upp Veikko Nuutinens nyskrivna pjäs på Kulturhuset Grand i regi av Tarja Hiltunen med Päivi Saarhelo på regiassistent.

I rollerna ses Niko Lapp, Alex Andersson, Roosa Rytkö, Vilma Lammenaho, Akira Takayama, Otso Reijonen, Antti ’’Varski’’ Varjola, Sofia Lehtola, Alessar Mouselli, Jasmin Lampinen och Maija Niemi, som också står för koreografin.

Scenografin är Edupolis handlag, kostym via Zentra Edupoli och skådespelarna själva. För musiken står Antti ’’Varski’’ Varjola, för sången Ronja Rantalainen.

Joonas Koponen och Jonathan Pereira från Edupoli svarar för pjäsens projiceringar, Nikolay Iliev för tekniken.

Premiär på Kulturhuset Grand den 11 april klockan 19 samt den 13 och 14 april klockan 19. Biljetter fås via Grand Luckan.

Föreställningen visas också på Helsingfors stadsteater, Studio Pasila, den 5 maj klockan 15. Biljetter fås via stadsteaterns sidor.

Observera åldersgränsen på 12 år.

Mer läsning