Teaterhuset verkar kunna fortsätta – kanske

Planen är att låta en stiftelse förvalta Teaterhuset. Bild: Arkiv/Kristoffer Åberg

Det kommer lite olika besked om vad som egentligen ska hända med Teaterhuset i Finnby efter att ägaren överraskande lade ut det till försäljning. Förslaget är nu att fastigheten ska överföras på en stiftelse, men till salu är det ändå.

Det var tidigare i november som ÖN kunde rapportera att Teaterhuset i Finnby är till salu igen – en lite överraskande nyhet med tanke på att den nuvarande ägaren Harri Kokkomäki i och med köpprocessen framstod som en kulturmecenat med syfte att trygga verksamheten. Då sade han att "Jag har jobbat så mycket tillsammans med unga att jag inser hur viktigt teaterhuset är".

Säljplanerna var något som teaterchef Pentti Kinosmaa blev mäkta förbryllad över. Borgå stad sålde Teaterhuset i Finnby till Harri Kokkomäki i juni 2019. Då pressades köpesumman ner till 180 000 euro, men när fastigheten kom till salu var prislappen 249 000 euro.

– Jag vill väldigt gärna veta orsaken till att Teaterhuset är till salu igen. Försäljningen kom som en överraskning och jag har ingen aning om varför huset är till salu eller vilka planer ägaren har, sade Kinosmaa i november när huset hade dykt upp på marknaden.

Då kunde Kokkomäki inte nås för en kommentar på grund av en jaktresa till Sydafrika.

Olika besked

Ett par veckor senare, på måndagseftermiddagen, får ÖN kontakt med Kokkomäki som är tillbaka från sin resa. Han säger nu att försäljningen bygger på missnöje med hur staden hanterat saken.

– Den största orsaken är att Borgå stad har kissat i mina frukostflingor ("kussut muroihin") ett par gånger. Ett par gånger orkar man se på sådant, men så småningom får man tillräckligt. Tanken var att tomten som finns vid fastigheten skulle vara min att köpa när den säljs. Så gick det inte, och i stället byggs där ett hus. Vår tanke hade varit att bygga en utomhusscen för att utveckla teaterverksamheten, säger Kokkomäki.

– Det var ett tjänstemannabeslut att sälja tomten, vilket inte är olagligt. Men när män sinsemellan kommer överens så kan man åtminstone försöka hålla fast vid det, tillägger han.

Samtidigt säger Kokkomäki till Yle Östnyland – vilket ÖN är ovetande om – att han säljer på grund av en utlandsflytt till Sydafrika – ett uttalande som han inte säger något om när ÖN ringer upp. När ÖN frågar om det har att göra med tidigare uppgifter om att han vill sälja all egendom i Borgå, inklusive lokstallen, så säger han i stället att förhoppningen är att teaterverksamheten ska fortsätta.

– Pentti (Kinosmaa, red. anm.) får berätta mera. Men det är inte direkt kopplat till att jag ska sälja allt i Borgå. Det är alltså inte min sak att berätta. Men jag hoppas att verksamheten ska fortsätta, jag vill inte säga mera om det. Vi försöker med en samarbetspartner.

Optimistisk teaterchef

Ett samtal till Pentti Kinosmaa visar att åtminstone han uppfattar att Kokkomäki inte, så att säga, svikit sitt löfte. Visserligen är fastigheten ännu till salu, men det finns idéer för en fortsättning.

– Det är hans egendom, och egentligen hans sak att informera mera om. Men tanken är att koppla Teaterhuset till en stiftelse som förvaltar det framöver. Ur min synvinkel låter det ypperligt, det ger bland annat olika möjligheter med EU-stöd till landsbygden. Det är en framtidsvision som vi bygger upp.

Vad som egentligen händer ska klarna före årsskiftet, men Kinosmaa poängterar att han inte har något illa att säga. En eventuell utomstående köpare kan förvisso stöka till planerna.

– Det är inte fråga om att han skulle ha svikit. Det finns en plan, och med den pågående situationen har ingen kommit lätt undan.