Teaterhus satsar stort på Finland 100 år

MÅNGA JÄRN I ELDEN. Pentti Kinosmaa har ett späckat programspäckat år framför sig. Bild: Kristoffer Åberg

Teatteri Soittorasia och dess samarbetspartner har fått statens stöd för projekt under Finlands jubileumsår. Samtidigt fyller teatern tio år.

Projekthelheten utgörs av 100 enskilda projekt som tas upp under 2017. Ett av fokusområdena är teaterns hobbyverksamhet. Alla barn och unga som deltar i den ska medverka i vårens storproduktion som handlar om stölden av Sampo. Produktionen genomförs i samarbete med Porvoon tanssiopisto och kulturhuset Grand. Stölden av Sampo visas på teaterhuset i Finnby i april och på Grand lördagen den 6 maj.

Teaterns chef Pentti Kinosmaa skapade guiden Täti Monika för flera år sedan. Tant Monika ser som sin uppgift att leda rundturer som speciellt anpassats för barn och familjer. Lördagen den 25 februari tar sig tant Monika till teaterhuset för en guidad tur inomhus. Den 6 maj uppträder tant Monika på Grand. Hon guidar publiken i Albert Edelfelts fotspår och dessutom visar hon valda bitar ur tant Monikas första framträdande 2008.

Mentalsjukhus

I höstas samarbetade teatern med mentalisten Noora Karma om spöklika upplevelser på Näse gård. Samarbetet fortsätter i den tomma hälsovårdscentralen på Lundagatan med temat mentalsjukhus. Tre föreställningar ges i mars.

Påskfirandet hör också i år till teaterns utbud. Häxorna samlas till traditionellt möte på Blåkulla, men vart har chokladäggen tagit vägen? Barnen får delta i jakten som i år är större än tidigare. Den startar med ett evenemang i köpcentret Lundi den 8 april och flyttar sig efter det till teaterhuset och pågår där hela påsken.

Teaterhusets kulturförening ska göra sitt bästa för att sommarens utomhusföreställning bli minnesvärd. Evigt unga, men alltid lika aktuella Pippi Långstrump har valts årets pjäs. Pippi spelas av Sandra Rauva.

Ordnas på Teaterhuset i Finnby lördagarna 4 februari och 11 februari klockan 14.

Ger en första inblick i teatervärlden.

Alla får plats. Skådespelare i olika åldrar behövs och dessutom medhjälpare till olika sysslor.

Närmare uppgifter ges av Riitta Kinosmaa, 040-5091751.

Mer läsning