Teaterfestival har premiär i Lovisa

TEATER FÖR HELA SLANTEN. Barnteatern Trollets vän är en av de åtta pjäserna som festivalen Lov is a Teatteri bjuder på i Lovisa. Bild: Jenna Emtö

Åtta teaterföreställningar för vuxna och barn i alla åldrar. Det bjuder Lovisa Teaterförening ry på när de ordnar sin första teaterfestival Lov is a Teatteri.

Stadsfestivalen Lov is a Teatteri är Lovisa Teaterförenings stora sommarevenemang och ordnas för första gången i år. Festivalen innehåller åtta olika teaterföreställningar, med olika ingredienser och inriktningar.

– Merparten av föreställningarna har barn som målgrupp. Vi har valt att placera ut dem runtom i Lovisa så att det ska vara enkelt för så många som möjligt att åtminstone gå på någon av dem, säger Tina Karvonen som är med i Lovisa Teaterförening och planerat festivalen.

Lov is a Teatteri kommer att inledas med en föreställning för de allra minsta. De fyra följande föreställningar är likaså barnteatrar.

– Bebisteatern Satumetsä Soi är ämnad för barn mellan fyra och 24 månader gamla. Den äger rum i Almska gården.

De olika föreställningarna kommer gå av stapeln med drygt en timmes mellanrum. De är bland annat utplacerade på Skeppsbron, i Harju och i Varuboden-Osla.

– De som vill och orkar kan gå på alla föreställningar. Då blir dagen som en vandring runt Lovisa, säger Karvonen.

Föreningen hoppas att äldre invånare i Lovisa också går på föreställningarna.

– Vi valde att ha dockteatern Hölmölän kylässä i Servicehuset Esplanadi så att äldre personer lätt kan ta sig dit. Då kan barn och äldre få en teaterupplevelse tillsammans.

Också program för vuxna

Teaterfestivalens tre sista föreställningar är tänkta för äldre barn och vuxna, men har ingen åldersgräns. Dessa föreställningar är de enda som kostar.

– Föreställningen Väkivaltatie, uppförd av Mikkelin poikateatteri, handlar om konflikterna som unga flyktingar möter på i Finland. Gruppen ger sin sista föreställning här, säger Karvonen.

Teaterfestivalen har fått mycket god respons enligt Karvonen. Flera lokala cafér deltar i lanseringen genom att bland annat sälja "Teater toast". Målet är också att sprida glädje i Lovisa och stödja den lokala teaterkulturen.

Barnteatern Trollets vän är den enda som är tvåspråkig i år, men Karvonen vill utveckla festivalen i framtiden.

– Om det här går bra hoppas vi kunna ordna festivalen flera gånger. Då vill jag kunna erbjuda flera tvåspråkiga föreställningar.

Festivalen inleds klockan 10 på lördagen 13.8 i Lovisa.

Åtta föreställningar framförs på festivalen.

Festivalens program hittas på www.loviisanteatteri.net

Mer läsning