Teaterbitna unga vräks från Finnby

VILL BLI KVAR. Pentti Kinosmaa som driver verksamheten vid teaterhuset i Finnby hoppas får fortsätta på samma plats trots att Borgå stad plötsligt sade upp hyreskontraktet i tisdags. Bild: Kristoffer Åberg

Pentti Kinosmaa som sedan mer än tio år driver verksamheten i teaterhuset i Finnby är besviken. I tisdags fick han ett samtal från disponenten: hyreskontraktet är upplöst och teatern har sex månader på sig att flytta ut.

– Jag gör allting jag kan för att vi ska kunna fortsätta med verksamheten här teaterhuset, säger Teatteritalos och Teatteri Soittorasias ledare Pentti Kinosmaa.

Teatern som verkat i den gamla skolfastigheten i elva års tid har förköpsrätt till fastigheten i Finnby som alltsedan 2012 funnits på Borgå stads lista över fastigheter som ska säljas. En annan femma är om företagaren Kinosmaa har möjlighet att satsa de pengar som krävs på en byggnad som är i rätt så dåligt skick.

Hittills har teaterföreningen som driver verksamheten i huset betalat 10 000 euro i hyra till Borgå stad per år. Ansvaret för att se till byggnaden har däremot legat på ägaren, men den konstellationen förändras vid ett ägarbyte.

– Det är en sak att hyra ett hus som borde renoveras och en annan att äga det. Äger man det måste man också ha råd att underhålla det, säger han.

En lokal fastighetsförmedlare besökte teaterhuset redan på måndagen för att ta bilder på huset. Det var dagen innan Kinosmaa upplystes om uppsägningen.

Tillfällig lösning

– Jag pratade med lokalitetsledningen i går. Det kan inte gå till så här, vi har inte fått någon skriftlig information till exempel om tidtabellen, bara samtalet från disponenten om uppsägningen.

Teaterhuset har från Borgå stads sida erbjudits ersättande lokaler i Gammelbacka allaktivitetshus, rum som stor tomma efter att familjecentret Famili flyttat ut. Kinosmaa är inte speciellt förtjust i tanken.

– Lokalerna passar inte för vår verksamhet. Vi behöver mycket plats för vår garderob och vi måste till exempel har gott om plats för att kunna bygga scenografi. Dessutom har allaktivitetshuset stora fönster åt alla håll, och det går inte särskilt bra ihop med teater.

Pentti Kinosmaa har via förmedlaren fått uppgifter om att teaterhusbyggnaden värderas till 200 000 euro.

– Det känns som en stor summa. År 2012 sålde staden det gamla daghemmet i Finnby, med stor tomt, belägen på plan mark, för 100 000 euro.

Kinosmaa säger att han nog har funderat på att närma sig banken med en låneförfrågan.

Tänker framåt

Överlag tycker han att staden agerar kortsiktigt. Förra veckan vädrade man planerna på ett konst- och å-center vid Konstfabriken, och här tycker Pentti Kinosmaa att teaterverksamheten för unga kunde passa in.

– Varför inte tänka framåt och låta oss vara kvar i Finnby tills det finns ett vettigt alternativ för framtiden? frågar han sig.

I det här skedet hoppas han ändå att allting löser sig på bästa sätt, det vill säga att teaterverksamheten får fortsätta i Finnby.

– Just nu har vi sjuttio barn och unga som är med i teaterverksamheten. Jag har lovat dem att vi fortsätter normalt åtminstone i vår och sommar. Det tar tid att bygga upp en teater som det här, och vi har gjort mycket reklam för Finnby, säger han.

I det här skedet finns det inget klart datum för när Kinosmaa och hans teaterunga måste lämna teaterhuset. I princip är uppsägningstiden sex månader räknat från i tisdags.

Under påskhelgen lördagen den 31 mars och måndagen den 2 april ordnas det stort häxmöte och äggjakt på Teaterhuset i Finnby.

Mer läsning