Teamåkare slipar formen i hemmarinken

Säsongen för teamåkningslagen i Porvoon Taitoluistelijat, den lokala specialföreningen i konståkning, har varit framgångsrik på många fronter.

PTL:s temåkningslag har plockat medaljer av olika valör både i nationella tävlingar och inbjudningstävlingar. Som bäst förbereder sig trupperna inför finaltävlingen för de olika serierna som hålls i Esbo 19-20 mars.

– Våra lag har tränat flitigt och målmedvetet i flera års tid och det är klart att det i något skede ger resultat. Då åkarnas tekniska kunnande blir bättre stiger också standarden på prestationerna, säger tränaren Ilona Tiala.

Genrep i hemmahallen

Borgåföreningens årligen återkommande teamåkningstävling, som den 12 mars arrangeras i Borgå ishall, fungerar som en utmärkt generalrepetition inför de nationella finalerna en vecka senare. I år deltar 21 lag och närmare 400 skridskoåkare från olika hörn i Finland i tävlingen.

PTL:s yngsta lag Ad Aurum är inne på sin femte säsong i Tulokkaat-serien. I år tävlar Ad Aurum med en ung sammansättning. Längs med säsongen har laget samlat både erfarenhet och poäng. Ad Aurum tävlar med fartfyllt och glatt program "Katter" och glädjer publiken med sitt söta uppträdande.

– Vi har ännu inte fått se Ad Aurums bästa prestationer. Flickorna är unga och utvecklas hel tiden, säger Tiala.

Hård konkurrens

Miniorlaget Ad Astra har i år 19 ivriga skridskoåkare. Tävlingssäsongen har varit ypperlig och som främsta prestation lyser en guldpeng från distriktsfinalen i Kouvola i slutet av januari. Ad Astras program är denna säsong det fartfyllda och medryckande "Ormtjusarna".

– Miniorklassen är den kanske tuffaste i landet och jag är nöjd om laget lyckas ta sig bland de tio bästa i finalen, säger Tiala.

Juniorlaget Altius tävlar i serien nationella juniorer och har haft en strålande start på säsongen. Till de främsta prestationerna så här långt hör bland annat guld i distriktsfinalen och silver från den andra kvaltävlingen. Tävlingsprogrammet för i år är "Hamnflickorna".

Medaljchans

I programmet får man uppleva känslor genomgående. I början tar flickorna farväl av sin kära på väg till sjöss. De unga flickorna orkar dock inte länge leva i vemod, då nöjena, bra musik och dans i hamnen inbjuder till glädje. Tävlingsprogrammet har förbättrats tävling för tävling och laget har slagit många av sina egna rekord.

– Om flickorna lyckas till hundra procent i Esbo ser jag inte en medaljplats som någon omöjlighet. Men som sagt, då måste allt klicka.

Vuxenlaget Audax är inne på sin åttonde säsong och har som tema "Piano". Laget tränar med glimten i ögat och utmanar sig själv med djärvhet, precis som det latinska namnet utlovar.

I år har laget funnit den mjukhet och njutning i åkningen som temat kräver. Laget har nu för femte året i rad tagit en plats i finalen i den nationella serien. Säsongens höjdpunkt hittills är seger i DM-tävlingarna med rekordpoäng.

– Audax har också sakta men säkert höjt sin prestationsnivå och kan i bästa fall vara med och kämpa om medalj i finalen, berättar Tiala.

I Borgå finns långa traditioner i teamåkningen. I årets inbjudningstävling tävlar många unga PTL-åkare som nu gjort sin debut i teamåkningstävlingskarriären och samtidigt finns det åkare i vuxenlaget som varit med i klubbens första teamåkningslag.

Fakta

Hemmatävling

Vad: inbjudningstävling i teamåkning.

Var: i ishallen i Borgå.

När lördagen den 12 mars kl.12.

Fyra tävlingsklasser: Nybörjare, Miniorer, nationella juniorer, vuxenklass.

Övrigt: Porvoon Taitoluistelijat deltar med ett lag i varje klass.