Tävling tänder gnistan för sortering

I VÄG. Daniel Ramstedt, Valter Tallberg och Kevin Naftal från Haddom skola ger sig ut på tävlingsbanan. Bild: Magnus Massingberd

Till vardags hör sophantering knappast till de mest sprittande aktiviteter man kan sysselsätta sig med men då det ordnas en tävling kring temat är situationen en annan. Ivern var stor när fjärdeklassarna gjorde upp om titeln Återvinningsexperterna 2018 i Domargård i Borgå.

– Vi är bäst, konstaterar Kevin Naftal självsäkert när han och klasskamraterna Valter Tallberg och Daniel Ramstedt från Haddom skola gör sig redo för finalen i tävlingen Återvinningsexperterna som arrangeras av avfallshanteringsbolaget Rosk'n Roll.

Ett avgränsat område på avfallscentralen i Domargård fungerar som tävlingsarena och banan löper bland högar av träflis.

Miljöutbildare Rakel Allén vill gratulera alla lag som tagit sig till finalen. Av de ungefär femtio tremannalag som deltog i en elektronisk frågesport som fungerade som uttagningstävling har fem tagit sig ända hit. Lagen kommer från Jokipuiston koulu i Sibbo, Haddom skola i Lovisa och Parkkojan koulu i Borgnäs och Näse skola och Hinthaaran koulu i Borgå.

INTE SÅ ENKELT. Vid den andra kontrollen skulle lagen bestämma vilka fem föremål som hör till en viss avfallskategori. Uppgiften var svår för Haddomlaget. – Där använde vi helt för mycket tid, konstaterar Valter Tallberg efter tävlingen. Bild: Magnus Massingberd

Finalen går ut på att lagen tar sig igenom tävlingsbanan på tid och löser sex sophanteringsrelaterade uppgifter på vägen.

– Vi gjorde avsiktligt frågesporten ganska svår för att få ett lämpligt antal lag till finalen. Dagens uppgifter är inte så svåra, men nu gäller det att vara snabb, säger Rakel.

Lagen har förberett sig på både uttagningen och finalen med hjälp av infopaketet Otto och Ronja återvinner som skolorna haft möjlighet att beställa. I den tar man upp frågor om bland annat sortering, återvinning, farligt avfall och om hur man kan minimera avfallet överlag.

– Om man studerat materialet, så har man alla möjligheter att klara sig bra i dag, säger informatör Tarja Salojärvi.

"Känns väldigt bra"

Lagen startar med fem minuters mellanrum, först ut är Näse skola. ÖN följer med Haddom skolas lag som har startnummer fyra. Pojkarna sätter av i rasande fart mot den första uppgiften, sällskap har de av rådgivare Barbro Bergman-Robertz som fungerar som övervakare.

Vid den första kontrollen ska man ordna påståenden i riktighetsordning. Valter läser upp anvisningarna och i gott samarbete kommer pojkarna fram till ett svar. Efter att de får klartecken av Barbro bär det av mot nästa uppgift.

Fem av de sex uppgifterna lyckas Haddom skolas lag lösa snabbt, men uppgift nummer två, där man ska välja ut vilka avfall som hör till en viss kategori, orsakar problem.

– Där använde vi helt för mycket tid, konstaterar Valter efter tävlingen.

Pojkarna är ändå nöjda med helheten.

– Det gick helt bra, säger Valter.

TACK TILL ALLA. Ingen behövde gå tomhänt hem från tävlingen, alla deltagare fick ett diplom och en sportflaska. Här får laget från Parkkojan koulu i Borgnäs sina diplom. Bild: Magnus Massingberd

De berättar att de bekantat sig med materialet i Otto och Ronja återvinner mest på timmarna i omgivningslära men även i modersmål och matematik. Alla tre tycker att frågor om sophantering blivit mer intressanta tack vare tävlingen.

Lagen får äta mellanmål medan Rakel Allén går igenom resultaten, sedan är det dags att utse segraren. Titeln Återvinningsexperterna 2018 går till Hinthaaran koulu som består av Heidi Vesterinen, Iida Nikkilä och Tyyne Lehtinen. Deras glädje känner nästan inga gränser.

– Det känns väldigt bra, säger Heidi.

– Man är nästan i ett chocktillstånd, fortsätter Iida.

– Först kändes det lite osäkert när man inte visste nivån på de andra lagen, men jag är glad att vi klarade oss så bra, sammanfattar Tyyne.

Hela deras klass kommer att få njuta av segern, vinsten består antingen av en tur till Seikkailupuisto eller ett biobesök. Flickorna kommer att välja priset noga.

– Vi tänker inte bara på vad vi själv skulle vilja göra utan på att så många som möjligt i klassen ska ha glädje av priset, säger Tyyne.

Avfallshanteringsbolaget Rosk’n Rolls tävling för fjärdeklassare där de får lära sig om sortering, återvinning, minimering av sopor och olika produkters belastning på miljön.

Ordnas i östra och västra Nyland, i båda regionerna deltog ungefär femtio tremannalag i uttagningen som bestod av en elektronisk frågesport.

De fem bästa lagen per region gick till final.

Den östra finalen ordnades på avfallscentralen i Domargård på tisdagen, på torsdag står västra Nyland i tur.

I år ordnades tävlingen för första gången i sin nuvarande form och förhoppningen är att den ska få en fortsättning.

Mer läsning