Tätt med ministerbesök på Lamor – "Vi råkade tänka lika"

ARBETAR FÖR MILJÖN. Lamor vill göra något åt plastproblemet, och tänker sig att deras maskiner kan bli en del av lösningen. Här visar de hur man samlar in plast från havet med hjälp av oljebekämpningsmaskiner. Bild: Kristoffer Åberg

Borgåföretaget Lamor Corporation är i blickpunkten nästa vecka då hela tre ministrar ska bekanta sig med verksamheten. – Branschen intresserar just nu, säger Niklas Mannfolk.

Utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari (SDP) besöker Borgå på måndagen för att träffa stadens ledning samt besöka företaget Lamor Corporation.

Ville Skinnari (SDP). Bild: VALTIONEUVOSTON KANSLIA

Dagen efter, på tisdagen, besöker justitieminister Anna-Maja Henriksson, minister för jämställdhet och nordiskt samarbete Thomas Blomqvist samt Svenska riksdagsgruppens ordförande Anders Adlercreutz oljesaneringsföretaget.

– Vi var helt omedvetna om Skinnaris planer. Från vårt håll är det fråga om ett besök på ett företag som gjort mycket för miljön och klimatet. Eftersom regeringen nu förväntas sätta fokus på miljön ur sysselsättningsperspektiv är företaget extra intressant, säger Niklas Mannfolk, specialmedarbetare för Henriksson.

Anna-Maja Henriksson (SFP). Bild: Kristoffer Åberg

– Det råkade sig att SFP tänkt lika. Skinnari är intresserad av internationella företag, och speciellt sådana som sysslar med klimat och miljö, så där passar Lamor bra in, säger Skinnaris riksdagsassistent Anette Karlsson.

Skinnari kommer också att besöka Lovisa och kärnkraftverket. I Borgå har allmänheten möjlighet att träffa honom på café Gamle Stefan klockan 15.30-16.30 på måndagen.

Vill man träffa Henriksson och Blomqvist befinner de sig på One Bar & Restaurant klockan 18.15 på tisdagen. Tillfället är öppet för alla.

Miljömedvetenheten ökar

Framgångsföretaget Lamor började som leverantör av oljebekämpningsmaskiner, men har utvecklats till en internationell aktör inom miljöteknik och serviceverksamhet.

Thomas Blomqvist (SFP). Bild: Statsrådets kansli

Vd Mika Pirneskoski glädjer sig över ministerbesöken.

– Vi har länge haft en global affärsverksamhet. Oljebekämpning har egentligen aldrig varit en stor business i Finland, men vi är lika stora som våra konkurrenter utomlands.

Grundades 1982.

Sysslar med oljebekämpning, erbjuder miljöteknologiska lösningar för att bland annat rena vatten och industriavfall samt serviceverksamhet.

Har en omsättning på 48 miljoner.

Sysselsätter globalt 350 personer, varav 40 i Borgå.

Har sitt huvudkontor vid Krämaretorget i Borgå samt en verkstadshall i Ölstens.

Enligt Pirneskoski handlar det om en lyckad affärsmodell.

– Att enbart erbjuda teknologiska lösningar räcker inte, vi måste ha serviceverksamhet också. Där har vi haft en stor genomslagskraft.

Från olja till plast

Lamor gick nyligen in för att börja använda sina maskiner för att samla in plast från havet.

– Det är egentligen lättare än att samla in olja. Men lönsamheten är en utmaning. När det gäller oljebekämpning är det lätt att hitta den skyldiga, men det fungerar inte när det gäller plast.

Hur går det för er just nu?

– Förra året hade vi en liten tillväxt. Lönsamheten har förbättrats och målet är att växa rejält de närmaste åren. Just nu har vi många givande projekt på gång i bland annat Kajana, Senegal, Saudiarabien och Bangladesh, räknar Pirneskoski upp.

Mer läsning