Tarmos unga speldirigent tar gärna ansvar

STOR ROLL. Esko Salonen trivs i den ledande rollen som han fått. Bild: Tommi Willberg

Tarmos 20-åriga point guard Esko Salonen har i höst fortsatt där han blev förra säsongen. Han är ett givet namn i startfemman och fyller sin ruta som speldirigent med bravur.

Inför söndagens bortamatch mot Lahti Basketball fick Tarmo goda nyheter då det blev klart att den ledande point guarden Esko Salonen, 20, finns med i det spelande manskapet efter ett skadeuppehåll på tre veckor. I Salonens comeback blev det en förlust mot Lahtiskillens gamla spelkompisar men elva poäng, sex returer och assists efter att ha skakat av sig ringrosten är en prestation som heter duga.

– Visst smakade det helt bra. Till en början var det svårt att hitta rytmen men sedan började spelet rulla på, säger Salonen som hör till Lahtis gyllene årskull 1996 – årskullen som knep två guld i B- och A-juniorernas FM-serier i Namika Lahtis lila färger.

I och med söndagens resultat är Lahti Basketball ny etta i division 1 A, Tarmo ligger på en sjätteplats, fyra poäng från slutspelsplatsen. Under sjukledigheten följde Salonen med sitt lag och fick se tre riktiga rysare. En förlängningsförlust mot HBA-Märsky, en enpoängsseger mot FoKoPo samt en sexpoängsseger mot JKS.

– Det var fint att se killarna ta de där segrarna. Vårt spel ser helt bra och lovande ut. Lagspelet fungerar bra och vi blir bättre hela tiden. Målet är att vara på högsta nivå på våren då allt avgörs, säger Salonen.

Statistiketta

Salonen spelar sin andra säsong på seniornivå och han har tagit ett stort steg framåt sedan debutsäsongen i Tarmo. I statistikraden syns en positiv trend och chefstränare Esa Mäki-Tulokas har gett honom en ordinarie plats i startfemman med en snittspeltid på uppemot 27 minuter. Salonen snittar 6,2 assist per match – bäst i hela divisionen.

– Rollen har blivit bekant och jag njuter av ansvaret. Jag vill axla en stor roll och påverka vårt spel så mycket som möjligt. Min säsong har börjat riktigt bra. Man måste ge svar på tal då man får ansvar.

Point guardens roll är att sätta i gång anfallen, ge de rätta passningarna och se till att speltaktiken följs. Det innebär en hel del kommunikation och tätt samarbete med medspelarna. I Tarmos, liksom i de flesta finländska basketlagens, manskap spelar förstärkningarna en stor roll. Salonen är nöjd med hur samspelet med amerikanska trion Levi Giese, William Cardarelli och Cameron Clark funkar.

– De är väldigt smarta och samarbetsvilliga killar. Man kan diskutera och ge sina åsikter med dem. De är lagspelare som är här för att vinna framför allt tillsammans med laget.

Drömmatch

Redan på lördag har Tarmo en chans att ta revansch på Lahtislaget som gästar Kokonhallen med matchstart klockan 17.00. Det blir det tredje och sista mötet mot serieledaren under grundserien.

– Chans på revansch. Vi måste anfalla lugnare och spela med våra styrkor. Om vi anfaller mer kontrollerat så får de inte så många snabba kontringsanfall, säger Salonen.

Salonen hoppas på en likadan match som höstens första möte med de gamla spelkamraterna. Då gjorde Salonen en alldeles grym drömmatch då han nästan noterades för en sällsynt triple-double, det vill säga att noteras för tvåsiffrigt i tre olika statistikkategorier.

– Det var säkert min karriärs bästa match. En till sådan skulle nog smaka, säger Salonen, som i höstens första möte gjorde 25 poäng, tog nio returer och gav tio assists.

Herrar, division 1 A, söndag:

Lahti Basketball-Tarmo 96-77 (52–35)

Tarmo: Cameron Clark 23 poäng/6 returer, Levi Giese 17/10, William Cardarelli 15/2, Esko Salonen 11/6/6 assists, Kevin Straih 5/1, Aku Haikonen 4/2, Kabir Iovine 2/2.

Mer läsning