Tarmos energiska ynglingar bjöd på show i hemmapremiären – "Fansen var otroliga"

NYFÖRVÄRV. Joona Tuomala lyfter in två av sina 23 poäng mot JKS. Bild: Tommi Willberg

Borgåklubben Tarmo fattade inför säsongen ett beslut som fick många att höja på ögonbrynen: man valde att inte skaffa några utländska förstärkningar utan satsa på unga inhemska spelare. I hemmapremiären visade Tarmo att säsongen 2017-18 just därför kan bli hur rolig som helst.

Tarmo-JKS 80–69 (29–36)

Fullsatta läktare, en högspännande sista quarter och ett ungt sammansvetsat lag på planen. Tarmos hemmapremiär i division 1 A gav valuta för pengarna så att det osade om det. Tarmos ynglingar vann sista quartern mot Träskändaklubben JKS med hela 31–6 och vände ett 14 poängs underläge till en glädjande hemmaseger som lyfte taket i Kokonhallen.

– Det var jätteroligt, man får erfarenhet av sådana här matcher. Det var en jättefin seger. Fansen var otroliga och var en verklig "sjätte spelare", som man brukar säga. Det hjälpte oss mycket i slutet av matchen, säger Tarmos Oscar Storgård medan han skriver en autograf till en av tiotals unga basketlirare som följde med hemmapremiären som slutade 80–69 i hemmalagets favör.

Av de tolv Tarmospelare som fanns i matchprotokollet mot JKS har endast tre stycken fyllt tjugo år. Ett väldigt, väldigt ungt lag för landets nästhögsta serienivå. Att rutinen ännu fattas märktes i säsongens andra match i form av förhastade avslut och flera nervösa prestationer. Lyckligtvis darrade JKS spel också och trots ett som bäst över femton poängs försprång lyckades JKS inte rycka ifrån. Efter en halvtimmes spel hade Tarmo endast sänkt en av 19 trepoängare. Men sedan vände kursen. Tarmo satte i en större växel och nätade fem av åtta treor i sista quartern och totalknockade sina gäster.

– Vi vet att vårt lag kan kasta. Fast kasten inte går in så tror vi på oss själva att kasten i något skede börjar gå in, säger point guarden Storgård.

Energin var en nyckel i segermatchen.

– Vi har lite erfarenhet men vi har fullt med energi. Säkert den bästa energin i hela serien. Vi har tränat hårt hela sommaren och är i bästa skicket någonsin. Vi vill springa omkull motståndaren, som vi gjorde i dag. På det sättet ska vi vinna matcher, säger Storgård.

Nyförvärven ledde med exempel

Storgård är bara 16 år gammal och skulle egentligen ha ännu ett par år i juniorserierna framför sig. Men i somras valde han att lämna juniorspel i Helsingforsklubben MuKi bakom sig och satsa på seniorspel. I Tarmo såg Borgåbon Storgård en chans som han ville ta vara på. Ett stort ansvar och värdefulla spelminuter. Mot JKS blev det en plats i startfemman och över 22 minuter speltid. Storgård matchades mot Villematti Kopio, som har erfarenhet både från juniorlandslag och från Basketligan.

– Om du tränar hårt och bra så får du spela. Det är jättebra och rättvist för alla, säger Storgård som visat sig vara beredd att vara en ledande figur i Tarmos herrlag.

Mot JKS visade nyförvärven Michael Besselink och Joona Tuomala framfötterna. Bägge satte 23 poäng och därtill plockade Besselink 14 och Tuomala nio returer. Också lagets gamling, 22-åriga Kevin Straih, nådde tvåsiffrigt poängtal med sina 12 poäng varav åtta kom under sista quartern.

Mäki-Tulokas: "Ett otroligt evenemang"

Tarmotränaren Esa Mäki-Tulokas försökte hålla känslorna i styr efter matchen men ett brett leende avslöjade precis hur nöjd han var med sina adepters stronga prestation. I seriepremiären blev det en förlust med 82–96 borta mot hårda FoKoPo men det unga laget visade att en förlust inte för skeppet att svaja.

– Det var ett otroligt evenemang. Jag undrar om folk inte kommer och se på våra matcher efter det här. Det var fint att visa upp vårt lag för alla juniorspelare. Och segern var en extra bonus, säger Mäki-Tulokas.

Att det just var ett uppmärksammat ungt och oerfaret lag som stod för den grymma slutspurten värmde Mäki-Tulokas hjärta. De som räknat bort Tarmo på grund av att laget inte har amerikaner i sina led fick sig en smäll på nosen.

– Tidigare har vi haft jänkare så att vi kan utveckla våra egna spelare. Vi har behövt spelare av en viss nivå för att kunna spela i den här serien. Nu har vi sådana spelare. Vi behöver inte jänkare bara för att de är jänkare, säger chefstränaren.

Lagets nyförvärv håller en bra klass och de bekanta gamla Tarmospelarna är också ett år klokare än i fjol den här tiden. Mäki-Tulokas ser utvecklingen som ett resultat av långsiktigt arbete.

– Vi gör saker bra här. Spelarna får förtroende och ingen fastnar på bytesbänken. Jag vill att spelarna tar ansvar och ingen blir straffad om de gör det. Spelarna får misslyckas, säger Mäki-Tulokas.

Mer läsning