Tarmo har kämpat klart i basketettan

SLUTKÄMPAT. Esa Mäki-Tulokas har inte setts i Porvoon Tarmos speldress på många år, men däremot har han fungerat som representationslagets tränare. Nu läggs laget ner efter en usel säsong som resulterat i publiksvinn och uteblivna biljettintäkter. Bild: Ksf-arkiv/Andreas Sjöblom

Borgålaget Tarmos basketherrar har de senaste åren hållit till i division 1 och den gångna säsongen, med bara en vunnen match, var droppen. Nu lägger föreningen ner representationslagets verksamhet på tävlingsnivå och satsar i stället på juniorerna.

– Det här är ett förnuftsbeslut och det är hög tid att det fattas ett sådant. Alla som sitter i styrelsen tycker om basketsporten och då blir det lätt så att man fattar beslut på känsla, men det går inte längre, säger Porvoon Tarmos ordförande Rasmus Svahn.

Enlig Svahn är basketföreningens styrelse enig: Det enda vettiga är att lägga ner i en situation där det kostar mera än det smakar att ha ett representationslag i herrarnas division 1.

Att det gått spelmässigt dåligt under de senaste säsongerna är i sig ingen orsak till beslutet, men problemen på spelplanen speglas direkt i föreningens ekonomi. De lokala basketentusiasterna är inte intresserade av att se sitt lag förlora match efter match, och där är den springande punkten.

Ebb i biljettkassan

– Ingen publik betyder ingen biljettförsäljning. Det hela går inte runt ekonomiskt om publiken sviker, det räcker inte med 100–150 åskådare per match, säger Rasmus Svahn.

Svahn drar en parallell till hockeylaget Hunters som just nu gör en kanonsäsong i grannhallen i Kokon, och nosar på en historisk plats i Mestisserien.

– Hunters var i samma situation som vi, och nu när det går bra för representationslaget så är publiksiffrorna uppe i 600–700 åskådare i match och det syns i biljettkassan.

Det är hit som Tarmo vill komma: till ett högklassigt representationslag som spelar på hög nivå och som fungerar som magnet både för publiken och för grenen på stort.

Att situationen inom basketen är som den är kommer egentligen inte som någon överraskning för Tarmos styrelse. Samma diskussion om att lägga ner representationslaget har förts efter de två-tre senaste säsongerna, och ett ekonomiskt vägval gjordes också då man beslutade om att inte köpa in några amerikanska förstärkningar.

Förlusttyngd säsong

Redan i det skedet var representationslagets tränare Esa-Mäki Tulokas av den åsikten att det inte finns något lag utan inköpta spelare.

– Laget byggdes då av egna juniorer, både sådana som spelade i Tarmos juniorlag och föreningens tidigare juniorer som inte fått speltid i större serier, säger Rasmus Svahn.

Efter den senaste säsongen som, förutom av idel förluster, präglades av många skadade spelare så var loppet kört. Det fanns inga egna juniorer som kunde lyftas upp till herrlaget, och beslutet om att lägga ner representationslaget gav sig själv.

Juniorsatsning

I stället skiftar man föreningsverksamhetens tyngdpunkt, och satsar helt och fullt på juniorerna.

– Förra veckan hade vi tränarmöte och det är väldigt glädjande att se att det finns intresse bland Tarmos tidigare ligaspelare, till exempel Mikael Holme och Ville-Pertti Lind, att engagera sig som juniortränare. Våra juniorer får träning på toppnivå, och tanken är att satsa också på annat än enbart grenträning och också kunna erbjuda till exempel fysikträning för våra juniorer, säger Rasmus Svahn.

Redan i vinter har Tarmo satsat på individuell basketträning för juniorer inom ramen för så kallade Talent, talangträningar. Föreningen har för tillfället en heltidsanställd juniorchef i Saara Hakamaa, en halvtidsanställd tränare, Antti Busk, medan Tuomas Heikkilä fungerar som tränare på läroavtal.

Ligan är målet

Tarmo har för tillfältet cirka 300 juniorer och målet är att inom 4–5 år ta fram ett pojklag och ett flicklag som spelar i A-juniorernas FM-serie. Föreningen har också för avsikt att ordna baskethappenings som samlar spelarna och deras familjer.

– Målet är att hålla kvar våra duktiga juniorer i Borgå, och att på sikt att igen spela basket i landets högsta serie, säger Rasmus Svahn.

Tarmo har årsmöte i maj och då blir det klart om Svahn får fortsatt förtroende på ordförandeposten.

– Jag har intresse att fortsätta, mina barn spelar i Tarmo och dessutom så vill jag stå bakom beslutet om att lägga ner representationslaget och jobba för framtiden.

Mer läsning