Tarmo är taggat till tänderna

DIRIGENT. Speluppbyggaren Esko Salonen innehar en central roll i Tarmos basketmanskap. Bild: Andreas Sjöblom

Porvoon Tarmos basketmanskap har inlett årets säsong i division ett med en seger och en knapp förlust. Målet är att åtminstone tangera fjolårets fjärde plats och nå slutspel.

– En plats bland de fyra bästa är minimimålet. Vad är poängen med att spela basket om man inte strävar efter att utvecklas och nå större framgångar, säger tränaren Esa Mäki-Tulokas.

Borgålagets spelartrupp är rätt så orutinerad men Esa Mäki-Tulokas är känd som en tränare som har förmågan att utveckla unga spelare och också ger ungdomarna rejält med ansvar i matcherna.

– Våra spelare saknar kanske erfarenhet till en viss del men den bristen kompenseras med en föredömlig attityd. Det här är ett lag som verkligen har viljan ge hundra procent i varje situation.

INTRESSANT TRIO. Tarmos amerikaner William Cardarelli, Cameron Clark och Levi Giese gav ett gott intryck i hemmapremiären. Bild: Andreas Sjöblom

En av nyckelspelarna i årets lag är 20-åriga speluppbyggaren Esko Salonen som ser ut att ha tagit ett stort kliv framåt. Ett stort ansvar kommer också att vila på den nya amerikanska trion Cameron Clark, William "BJ" Cardarelli och Levi Giese. Av Borgåföreningens egna juniorprodukter har Vilhelm Lindroos och Jaakko Oikari visat lovande takter under försäsongen.

– Jag tycker att vår amerikanska trio som helhet är bättre i jämförelse med i fjol. Jag är mycket nöjd med deras insatser hittills.

Tarmos hemmamatcher i basketettan.

Höstsäsongen: söndag 16.10. kl.17 Tarmo-Lahti Basketball, söndag 23.10 kl.17 Tarmo-Torpan Pojat, söndag 6.11 kl.17 Tarmo-Tampereen Pyrintö, fredag 18.11 kl.18.30 Tarmo-Espoo United, söndag 20.11 kl.17 Tarmo-HBA-Märsky, söndag 4.12 kl.17 Tarmo-Järvenpään Koripalloseura, lördag 17.12 kl.17 Tarmo-Lahti Basketball.

Vårsäsongen: fredag 13.1. kl.18.30 Tarmo-Jyväskylä Basketball Academy, söndag 5.2. kl.17 Tarmo-Forssan Koripojat, lördag 11.2. kl.17 Tarmo-Oulun NMKY, söndag 26.2. kl.17 Tarmo-Torpan Pojat, söndag 12.3. kl.17 Tarmo-Tampereen Pyrintö, söndag 19.3. kl.17 Tarmo-Espoo United.

Samtliga hemmamatcher spelas i Kokonhallen.

– Våra egna juniorer har också visat framfötterna och vågat ta för sig och jag hoppas att den positiva trenden håller i sig.

Enligt Esa Mäki-Tulokas baserar sig Tarmos spel på en homogen insats såväl i det defensiva som i det offensiva spelet.

– Om hela femman samarbetar och jobbar tillsammans både i försvaret och anfallet så når vi resultat. Det finns inget utrymme för fripassagerare i den här ekvationen, säger Esa Mäki-Tulokas.

Herrarnas division I i basket består av tio lag. Lagen möts i tre repriser vilket innebär en grundserie bestående av 27 matcher. Intressanta nykomlingar i serien är Espoo United, Lahti Basketball, Torpan Pojat samt Jyväskylä Basketball Academy.

Bild: Andreas Sjöblom

Tarmos tränare har svårt att plocka fram någon solklar förhandsfavorit ur fältet.

– Det ser ut att bli en superjämn serie där i praktiken vem som helst kan slå vilket annat lag som helst.

I söndags spelade Tarmo sin första hemmamatch för säsongen då Forssan Kori-Pojat, fjolårets finalist i serien, kom på besök. Trots att Tarmo hade grepp om händelserna på planen under större delen av matchen kunde gästerna sno poängen med siffrorna 100-96 (45-46).

Om hela femman samarbetar och jobbar tillsammans både i försvaret och anfallet så når vi resultat.

Deltagande klubbar: Espoo United Esbo, Forssan Koripojat, HBA-Märsky Helsingfors, Jyväskylä Basketball Academy, Järvenpään Koripalloseura Träskända, Lahti Basketball Lahtis, Oulun NMKY Uleåborg, Porvoon Tarmo Borgå, Tampereen Pyrintö Tammerfors, Torpan Pojat Helsingfors.

I grundserien spelas sammanlagt 27 matcher. De fyra bästa lagen går till slutspel och vinnaren avancerar till FM-ligan i basket för säsongen 2017-2018. Tvåan för dessutom kvalspela för en plats i basketligan.

Matchens första tiominutersperiod (28-24) bjöd på ett mäktigt poängfyrverkeri med massor av distansskott inprickade av i första hand hemmalagets Cameron Clark och gästernas Teemu Sulonen. Därefter jämnade matchen ut sig men i den tredje quartern lyckades Tarmo, främst tack vare storspel av Levi Giese, dra upp en lucka på elva poäng.

Hemmalagets klara ledning rann tyvärr ut i sanden rätt så snabbt. Fem minuter in i den sista perioden hade FokoPo vänt underläge 70-81 till ledning med 89-85, en ledning som man förvaltade ända till slut. Matchhjältar för gästerna var unga Teemu Sulonen som satte sammanlagt 30 poäng samt William Bowden som tog ansvar då gästernas robusta Bruce Reed utfoulats.

Sin följande seriematch spelar Tarmo redan i övermorgon då man åker till Träskända för att möta Järvenpään Koripalloseura.

Bild: Andreas Sjöblom

Mer läsning