Tarmo allt närmare förnyat divisionskontrakt

MATCHENS LIRARE. Tarmos center Juho Gummerus gjorde en pangmatch mot JKS. Bild: Tommi Willberg

Tarmo knep en livsviktig seger i jumbofinalen mot Träskändalaget JKS och lyckades för första gången den här säsongen vinna två matcher i följd.

JKS-Tarmo 74–88 (39–47)

Tarmotränaren Esa Mäki-Tulokas ler som en sol och ger high fives åt sina spelare på bytesbänken då sekunderna på resultattavlan tickar mot noll. Tarmo inleder basketåret med 88–74 mot jumbon JKS.

– Vi är ju inne på en segersvit, säger Mäki-Tulokas och nickar nöjt.

2017 avslutades med en seger över FoKoPo och med två raka segrar i fickan ser framtiden i division 1 A ljus ut för Tarmo. JKS tampas med ekonomiska problem och dessutom har laget nyligen blivit av med två spelare från startfemman. Känns svårt att se att JKS skulle lyckas vinna fler en kanske en match i vår.

– Det här var en väldigt viktig seger som sannolikt säkrade oss kontraktet. Vi har två segrar över JKS och vunnit båda inbördesmatcherna. Givetvis beror allt på hur resten av säsongen går, säger centern Juho Gummerus som mäktade med 25 poäng och 13 returer.

Tarmo hade ett åtta poäng försprång i paus (47–39) men det slutliga avgörandet kom i början av en poängglad sista quarter. På en dryg minut sänkte Tarmo tre trepoängare och en tvåa – hemmalagets Villemattio Kopio svarade visserligen med åtta raka poäng – och efter en fjärde lyckad trea rev upp skillnaden till ointagliga 18 poäng.

– Det var en bra match fast vi i början hade problem i försvaret. Första halvan trummade båda lagen på i anfallet. Sedan fick vi styr på defensiven, kunde springa snabba anfalla och så sänkte vi de där treorna, vilka slutligen avgjorde. Det var en strong insats av varje spelare, säger Gummerus.

Brottas med amerikaner

25-poängskvällen var den 201 centimeter långa och drygt hundra kilo tunga centerns bästa den här säsongen. 13 returer, sju av dem i offensiven, är också säsongsbästa noteringar.

– Spelet flöt bra. Det fanns utrymme under korgen och jag utnyttjade lägena som killarna spelade åt mig.

Gummerus är inte stor för att vara center och största delen av de 23 minuter som han snittar per match får han spela mot större, ofta utländska kollegor.

– Det är kul att spela, jag har ofta krävande match ups speciellt mot amerikaner. Det är annorlunda basket jämfört med hur det var i juniorserierna, berättar Gummerus.

Honkaprodukten Gummerus har de senaste två åren hållit till i divisionslag i Esbo och 2014-15 fick han också smaka på ligaspel i en match. Men den här säsongen har han slagit igenom på seniornivå. Även om säsongen varit lite speciell.

– Det har varit lite tudelat. Jag ryckte in i armén i somras så träningen har varit lite oregelbundet. Men med tanke på det så har det gått bra, säger Gummerus.

Mer läsning