Tårformat halsband ställs ut i Wien

GRÅTERSKA. Monica Wickströms smyckeserie från i år har tårar som tema. I november ställer hon ut i Wien. Bild: Monica Wickström

Borgåbaserade smyckekonstnären Monica Wickström ställer ut i anslutning till Smyckedagarna i Wien som ordnas andra veckan i november.

Monica Wickströms arbeten Necklace of tears, halsband av tårar, och örhängena Ear tears har blivit utvalda till utställningen Not only an exhibition på galleriet Alja & friends i centrum av Wien. Det är sällskapet NOD, Not Only Decoration, som är ett globalt kollektiv inom nutidssmyckekonsten, som tillsammans med galleriets ledare sammanställt utställningen som pågår samtidigt med Smyckedagarna.

Som namnet säger så handlar utställningen om smycken som inte enbart är dekorativa utan som tar ställning. Budskapet är viktigt för Monica Wickström och smyckeserien från i år, med tårar som tema, tar fasta på hur mycket grymheter det finns i dagens värld.

Med smyckena gjorda av använda engångspipetter för ögondroppar, silver och rostfri ståltråd, sörjer hon också – med konstgjorda tårar – över världens ledare och deras jargong. Speciellt avser Wickström en viss herr Trump vars uttalanden får till och med öronen att gråta.

Utställningen Not only an Exhibition är öppen 9–22 november på Kärntnerstrasse 8, 1010 Wien.

Mer läsning