Tanklös hantering av luftpistol orsakade massiv polisoperation i Borgå

Flera patruller var på plats i Gammelbacka, här syns polisbilarna vid allaktivitetshuset och nära skolan Peipon koulu. Bild: Kristoffer Aberg

Tre vänner i 20-årsåldern som sköt på burkar med luftpistol orsakade en stor polisoperation i Borgå på lördagskvällen. Polisen påminner om att det är förbjudet att hantera luftvapen på allmän plats.

Anmälan om tre misstänkt beväpnade personer i Gammelbacka i Borgå kom in 19.50 på lördagskvällen till östra Nylands polis.

Flera polispatruller tog sig till området runt ett allaktivitetshus i Gammelbacka. I det skedet trodde man att någon rörde sig i området med skjutvapen.

– På platsen befann sig tre personer. En man sprang från platsen direkt, en kvinna lydde polisens order och stannade och en tredje man sprang undan men greps också senare på plats, säger kriminalkommissarie Leif Malmberg vid Borgåpolisen som leder utredningen.

Senare under kvällen lokaliserades även mannen som flytt. Det visade sig att det var han som ägde luftpistolen i fråga. Polisoperationen tog tre timmar.

– Det finns vittnespåståenden om att de inblandade ska ha skjutit mot träd och plåtburkar men det har polisen inte kunnat verifiera.

Tanklöshet låg bakom

De gripna har förhörts. Enligt Malmberg hade de två andra som var med ingen andel i brottet, utan var med som kompisar.

– Jag skulle bedöma att det handlade om barnslighet. De har inte insett att andra kan bli oroliga och ringa polisen av att se ett vapen användas på allmän plats. Det handlade inte om avsikt utan om obetänksamhet i detta fall, säger Malmberg.

Den unga man som ägde luftpistolen har blivit bötfälld för orderförseelsen, det vill säga för att ha använt luftvapnet på allmän plats, och för att inte ha följt polisens order.

– Man skulle ju hoppas att folk skulle ha mera förstånd. Dylikt förfarande bryter mot ordningslagen, dessutom upplevs det av omgivningen som otryggt och kan utmynna i en stor polisoperation.