Tankeväckande symbios mellan målning och musik

Konstens mening är att beröra och väcka tankar. Och det är vad bildkonstnären Antero Kahilas samarbetsprojekt med musikern och poeten Kirsi Poutanen gör.

Installationen Seitsemän toimintoa merkityksen löytämiseksi går att se och uppleva på Konstfabriken i Konsthallen. Där fyller bildkonstnären Antero Kahilas monumentalt stora målning en hel vägg. Som stöd för Kahilas bildvärld fungerar Kirsi Poutanens ljudvärld, speciellt komponerad för Kahilas verk.

Den stora, i grunden mörka målningen är imponerande i sitt omfång. Inspirationen till målningen fick Antero Kahila av Kirsi Poutanens dikt Obsevatorion tarkoila teleskoopeila sen näki. Resultatet blev målningen som sedan i sin tur inspirerade Poutanen att komponera ljudvärlden till stöd för tavlan. Samarbetet fungerar ypperligt och leder till en stark tittarupplevelse. Man kan kanske till och med kalla projektet ett familjeprojekt, då deras son också ställt upp som modell för barnfigurerna som syns i konstverket.

Den viktigaste delen, brännpunkten i konstverket, ligger enligt Kahila själv i tavlans mittersta del. Där ser man ett par barnfigurer på huk. Kring den bilden, som sedan för ut över det universumlika utrymmet, är flera figurer i liknande par utspridda. De man fastnar för är att de alla verkar nersjunkna i egna tankar och spridda i egna små världar.

Livsval

– Jag tror att vi alla i något skede av livet funderar kring betydelser, kring vilka vägar vi valt, och vad betydelsen av de valen varit. Vi bär på en längtan av att hitta vår plats, få känna oss sedda och viktiga, och finna vår personliga fasta punkt, funderar Antero Kahila angående tematiken i målningen.

Ett annat bärande tema i konstverket är siffran sju.

– Mycket i vår värld kretsar kring, eller består av siffran sju. Ta till exempel de sju dödssynderna, världens sju underverk eller veckans sju dagar, fortsätter Kahila, som på duken valt att avbilda sju olika delmoment.

En viktig dimension tillkommer då Kirsi Poutanens komposition läggs till den statiska målningen. Den väcker helheten till liv, och för en stund – med hjälp av den spännande ljudvärlden – går man in i en annan värld och blir berörd. De två behöver helt klart varandra. Tillsammans bildar de en stark helhetsupplevelse som för ögat ut på vandring över duken.

Ännu länge efteråt får Kahilas och Poutanens gemensamma värld en att återkomma till de tankar som konstverket väckte.

Utställningen i Konsthallen pågår 22.9-15.10 2017.