Tänd inte påskbrasan och bränn inga kvistar – faran för markbrand är stor

FÖRBJUDET. Räddningsverket har ryckt otaliga gånger för att släcka gräs- och markbränder under de senaste veckorna. Just nu råder det varning för gräsbrand i södra Finland och det betyder att det är totalförbud både på att göra upp påskbrasa och bränna trädgårdsavfall. Bild: Kristoffer Åberg

Trädgårdssysslor i det fina påskvädret som utlovats, det är säkert vad många har planerat för långhelgen. Brandchef Toni Nurmivaara på Östra Nylands räddningsverk vill ändå mana till eftertanke: varning för gräsbrand är i kraft och det är totalförbud på att bränna trädgårdsavfall.

Räddningsverket har under de senaste veckorna ryckt ut otaliga gånger för att släcka mark- och gräsbränder på olika håll i östra Nyland. Senast för någon dag sedan gick larmet i Sibbo och brandkåren ryckte ut för att släcka en markbrand där elden spritt sig från en trädgård där man brände trädgårdsavfall.

– Det var ett typiskt fall av att man hade bränt lite kvistar och löv och elden spreds. Till sist brann det på ett rätt stort område, säger brandchef Toni Nurmivaara på Östra Nylands räddningsverk.

Händelseförloppet är inte alls ovanligt, i själva verket räknar brandmyndigheterna med att människors agerande förorsakar omkring 70 procent av alla markbränder. Siffran speglas i de närmare 40 gräs- och markbränder i Nyland som brandkåren under den senaste månaden fått rycka ut och släcka.

April och maj är visserligen högsäsong för markbränder som orsakats av bränning av trädgårdsavfall och hyggesbränning, men antalet bränder är ändå 28 fler än vid samma tidpunkt i fjol.

SPRIDS SNABBT. Elden sprids snabbt när det är så torrt i naturen som nu. Räddningsverket uppger att 70 procent av alla gräs- och markbränder orsakas av ovarsamma människor. Bild: Kristoffer Åberg

Förbjudet att göra upp eld

Toni Nurmivaara förstår bra att det vackra vårvädret lockar folk ut i trädgården, men avråder å det bestämdaste från att bränna ris, kvistar och annat skräp. Regeln är att man inte får göra upp öppen eld om det finns fara för att elden kan sprida sig till omgivningen.

Nurmivaara tillägger att förbudet att göra upp eld alltid gäller på planlagda områden, medan det på glesbygden är tillåtet att bränna små mängder trädgårdsavfall.

Just nu är det ändå totalförbud som gäller över hela linjen. Varning för gräsbrand är i kraft i södra Finland och det betyder i klartext att det är förbjudet att göra upp öppen eld.

– Läget är inte exceptionellt, men det är väldigt torrt i naturen. Det har inte regnat ordentligt på flera veckor, säger han.

Största delen av snön har smultit bort och fjolårets torra gräs- och lövmassor har kommit fram. Toni Nurmivaara konstaterar att det organiska materialet torkar snabbt och att de översta markskikten är snustorra. En lite brandunge sprids lätt med vinden, och en vindstilla morgon kan snabbt förändras till en blåsig dag.

– Förorsakar man en markbrand så kan man få böter för ovarsamhet. Förstör man samtidigt någon annans egendom så får man en räkning på kuppen.

Man får inte göra upp öppen eld om det är hård vind eller varning för gräs- eller skogsbrand är i kraft.

Med öppen eld menar man en brasa eller annan liknande användning av eld, som orsakar risk för att elden eventuellt kan sprida sig genom marken eller gnistor.

Som öppen eld anses inte grillar som är isolerade från marken eller grillar gjorda av tegel, som inte orsakar risk för att elden slipper att sprida sig.

Räddningsverket hoppas att alla medborgare gör vad de kan för att förebygga markbränder.

Man bör också övervaka barnen så att de inte hanterar eld. Det gäller att hålla olika tändare utom räckhåll från barnen.

Den som gör upp eld är alltid ansvarig för skadorna, och ansvaret är stort då närliggande byggnader kan börja brinna.

Källa: Östra Nylands räddningsverk

Komposten eller tippen

Dessutom finns det andra sätt att göra sig av med trädgårdsavfallet än att bränna det påminner Nurmivaara. Kommunerna rekommenderar att man komposterar ris och löv på den egna gården, det andra alternativet är att föra avfallet till en soptipp, avgiftsfritt.

Miljöbestämmelserna om bränning av trädgårdsavfall varierar från kommun till kommun, men över hela linjen är det förbjudet att bränna till exempel skräp och byggavfall.

– Det lönar sig också att vara varsam till exempel med var man slänger cigarettfimpar, det krävs inte mycket för elden att får fart, säger han.

Förorsakar man en markbrand så kan man få böter för ovarsamhet.

Vad ska man göra om man ser en markbrand?

– Ring genast till det allmänna nödnumret 112, säger Toni Nurmivaara.

Det är också viktigt att påbörja släckningsarbetet så snabbt som möjligt. Räddningsverket rekommenderar att man laddar ner 112 Suomi-applikationen till mobiltelefonen. Genom att kalla på hjälp via applikationen får nödcentralen automatiskt din position, och hjälpen kommer fram snabbare.

Du kan kolla upp Meteorologiska institutets varningar på webbplatsen https://sv.ilmatieteenlaitos.fi/varningar.

Mer läsning