Tänd ett ljus på kyrkogården

TÄND ETT LJUS. Var med och skapa ett ljushav på Näsebackens begravningsplats på alla helgons dag. Bild: Borgå kyrkliga samfällighet

På alla helgons dag är begravningsplatsen på Näsebacken ett ljushav. Evangelisk-lutherska församlingarna i Borgå minns alla avlidna med att tända ljus på de gravar till vilken ingen anhörig kan komma. De ljus som församlingen reserverat för ändamålet delas ut vid porten närmast Näsebackens kapell från klockan 16 så länge ljusen räcker.

Besökare får gärna ta med sig ett extra ljus då man besöker sina släktingars grav, för att tända på en mörk grav. Det finns också en möjlighet för den som önskar att be om att en frivillig tänder ett ljus via www.frivilligarbete.fi.

I Minneslunden kan man tända ett ljus för anhöriga vars grav inte finns i Borgå.

Församlingarna uppmanar folk att ladda upp en bild av sitt tända ljus på sin Facebook-sida och hashtagga bilden med #allhelgona #jagtänderljus.

Näsebackens kapell är öppet för tyst meditation 5.11 klockan 17-20. Samma dag är det högmässa med parentation i domkyrkan klockan 12 och andakt i Näsebackens begravningskapell klockan 16.

I Lovisa kyrka börjar parentationsmässan klockan 16 och i Sibbo kyrka firas mässa klockan 12.

Kontaktuppgifter till kyrkans samtalstjänst hittar man på www.samtalstjänst.fi. Böner, bibeltexter, meditativa bilder med mera hittar du på www.allhelgona.fi. Under allhelgonadagens kväll kl. 18-21 strömmas ljuständningen på Sandudds begravningsplats direkt på webbplatsen. En kort andakt hålls varje heltimme på finska och varje halvtimme svenska.

Mer läsning