Tallmoelever toppade formen på tippens topp

SLUTSPURT. Bäst och snabbast på tippen var Simo Alaterä, Jere Sahi och Oliver Lehti från Talman koulu när fjärdeklassarnas regionala återvinningstävling ordnades i torsdags på Domargård. Bild: Tarja Salojärvi

Regionens främsta fjärdeklassare med återvinning som expertkunskap samlades förra veckan på Domargårds avfallscentral för att mäta sina kunskaper. Snabbast och bäst på återvinning var Talman koulus elever.

Avfallsbolaget Rosk'n Rolls tävling Återvinningsexperterna för elever i 4:e klass kulminerade den här veckan i regionala finaler. De fem bästa lagen från östra och västra Nyland tävlade vid avfallscentralerna i Lojo och Borgå. I finalen mätte man både återvinningskunskap och snabbhet.

På Domargårds avfallscentral i Borgå ägde tävlingen rum på torsdagen på avfallsstationens topp. Dit hade en tävlingsrutt byggts på en gammal, stängd del av soptippen och fjärdklassare från Albert Edelfeltin koulu och Vårberga skola i Borgå gick upp mot jämngamla elever från Askolan koulu samt Sibboskolorna Söderkulla skola och Talman koulu.

I finalen löste tremannalagen praktiska uppgifter på avfallscentralernas område. Förutom sorteringsuppgifter skulle lagen bland annat veta hur konsumenterna kan handla i butiken för att spara på miljön. Uppgifterna på banan skulle alla lösas rätt och vinnaren var det lag som klarade banan snabbast.

Rosk’n Rolls avfallsrelaterade tävling för elever i fjärde klass i grundskolan.

Uttagningen genomfördes som en frågesport via nätet och frågorna gällde sortering samt hur man kan minska på och utnyttja avfall.

Lagen kunde förbereda sig genom att studera läromaterialet i Rosk’n Rolls mapp Otto och Ronja återvinner.

I uttagningen deltog sammanlagt nästan 100 lag från 21 skolor i västra Nyland och nästan 80 lag från 15 skolor i östra Nyland.

Tävlingsmomentet uppskattades av fjärdeklassarna som bedömde återvinningsjippot som roligt. Att eleverna var taggade hördes också i kommentarerna: i Borgå berättade en del av barnen att de repeterat inför tävlingen ännu i bussen på väg till avfallscentralen.

Bäst på tippen den här gången var det Simo Alaterä, Jere Sahi och Oliver Lehti från Talman koulu i Tallmo, och de belönades med en rymningsspelupplevelse som ordnas för hela klassen i skolan. Alla finalister belönades dessutom med nyckelhalsband, reflexer och dricksflaskor.

Tävlingen Återvinningsexperterna ordnades i sin nuvarande form för andra gången i följd.

Mer läsning