Ta tillfället i akt – på fredag visas Slaipa Wikstens konst under två timmar i Saxby skola

UNIK STIL. Slaipa Wiksten studerade vid Ateneum på 1930-talet och målade hela sitt liv. Med åren utvecklade han ett personligt uttryckssätt inom konsten. Bild:

Fredag kväll finns det en unik chans att se Birger "Slaipa" Wikstens konst i samband med Persmässmarknaden i Saxby.

Sammanlagt 45 tavlor ställs ut i Saxby skola men det gäller att vara snabb: konstutställningen pågår bara i två timmar mellan klockan 18–20, det vill säga lika länge som själva marknaden.

Det är Slaipa Wikstens son, Bo Wiksten, som vill uppmärksamma sin fars konstnärliga arbete med en postum utställning.

– Gamla Borgåbor känner bra till pappa. Han var bandymålvakt i Akilles och känd som ett riktigt byoriginal. Nu ville jag visa hans konstnärliga sida, säger Bo Wiksten om fadern som gick bort 1989.

Det som många kanske inte vet är att Slaipa Wiksten studerade vid Ateneum på 1930-talet. Han målade hela sitt liv och var en produktiv konstnär. Teknikerna och motiven varierade, och Wikstens stil gick från tidiga blomstermotiv och hus till ett mera utpräglat personligt uttryckssätt.

Slaipa Wikstens tavlor ställdes ut på flera samutställningar, bland annat i Konsthallen i Borgå, men han höll aldrig någon enskild utställning. På fredag är det sent omsider dags i Saxby skola.

– Jag har plockat fram 45 av pappas tavlor för utställningen. Av dem har bara några få visats tidigare för allmänheten så det här är ett speciellt tillfälle, säger Bo Wiksten.

Persmässmarknaden, som pågår samtidigt nedanför skolan har rötter som går tillbaka till medeltiden. Då seglade handelsmän längs med Borgå å upp till Saxby för att idka handel på Sankte Pers dag.

Saxby skola fredagen den 29 juni klockan 18–20.

Mer läsning