Ta det lugnt bara

Fråga inte var jag befann mej den 26 april för 30 år sedan då det small i Tjernobyl. Det minns jag inte. Antagligen vistades hela familjen mycket utomhus, veckoslutet var ju soligt och vackert. Ingen visste att just den helgen nådde ett radioaktivt moln från Ukraina också Finland.

Kärnkraftsolyckan inträffade natten till lördag och på söndag gick Nurmijärvi observatoriums mätningsapparat i taket. Men man trodde att det berodde på ett fel och så kopplades den av.

På måndag gick finländarna till jobbet precis som vanligt. Också på redaktionerna var det lugnt. Det är med intresse jag nu, 30 år senare, grävt i gamla nummer av Borgåbladet för att kolla rapporteringen. Jag jobbade inte själv på den redaktionen då.

Samhället var annorlunda på den tiden, journalistiken likaså. Ändå är artiklarna ganska överraskande.

Till att börja med var informationen i Bbl ungefär densamma som i Finland överlag. Man citerade nyhetsbyråer och återgav uttalanden från främst Strålsäkerhetscentralen och Inrikesministeriet. Visst, höjda radioaktiva värden mättes också i Finland, men myndigheterna uppmanade folk att ta det lugnt. Ingen fara här inte.

Samtidigt påstås det i dag, sant eller inte, att vissa chefer på Strålsäkerhetscentralen skyddade sig själva med paraply då de vistades utomhus.

Småningom blev artiklarna i Bbl lokalare, det skrevs om mätningsresultat i de östnyländska kommunerna, om hur man resonerade på kärnkraftsverket i Lovisa och så vidare. Vad man ändå inte hittar under veckorna efter olyckan är intervjuer med oroade kommunbor, hälsoinspektörer, mjölkproducenter och så vidare. Rapporteringen gick så att säga inte till gräsrötterna.

När jag nu tre decennier senare talat med till exempelvis den dåvarande stadsveterinären och flera hälsoinspektörer som jobbade 1986, har jag fått höra historier som aldrig tidigare berättats. Journalisterna sprang inte då det begav sig med inspektörerna i skog och mark för att kolla radioaktiviteten i exempelvis svamp eller regnvattentunnor. Det skulle vi göra i dag.

I dag skulle vi vända upp och ned på varenda sten för att få tillförlitlig information. Förr tydde man sig till myndigheterna, som inte avslöjade allt.

Östnyland hörde aldrig till de hårt drabbade regionerna, det vet vi nu med facit på hand. Exempelvis hälsoskyddet, som använde sunt bondförnuft i brist på nationella direktiv, klarade nog sin uppgift med hedern i behåll.

Den här gången hade Finland tur. I en livshotande situation hade tur ändå inte varit nog.

Tora Mattheiszen Nyhetschef

Mer läsning