Ta chansen – se ljuset i ny dager på kurs

VARDE LJUS. Medborgarinstitutet och Porvoon Teatteri samarbetar kring en kurs i ljusteknik. Bild: Mostphotos

Ljusteknik behövs inte bara på teaterscenen utan också på olika evenemang och inom andra konstformer. I oktober ordnas en kurs där deltagarna kan bekanta sig med ljusdesignens hemligheter.

Utgångspunkten för kursen är att deltagarna får en uppfattning om ljusets natur, om vad man ser och vad man kan berätta eller nyanser genom att öka eller dämpa belysningen. Målet är att kunna se omgivningen på ett nytt sätt genom att belysa den som ett objekt.

Kursen i ljusteknik ordnas som ett samarbete mellan finska medborgarinstitutet och Porvoon Teatteri, och kursplatsen är teaterhuset vid Fänriksgatan 4. Kursen leds av ljusproffset Janne Koivulahti som delar med sig av sina yrkeskunskaper och erbjuder såväl mångsidig som nyttig information om ljusteknik.

Det krävs inga förhandskunskaper för att haka på kursen som öppnar upp möjligheter bland annat inom scenkonsten. Också för personer som sysslar med teater, dans, kostym, maskering eller scenografi kan ljuskursen fungera som en ögonöppnar.

Kursdagarna är lördag–söndag den 27–28 oktober klockan 10–16 på Porvoon Teatteri. Kursen omfattar 12 timmar och kostar 18 euro. Anmälningar tas emot via Porvoon kansalaisopistos webbsidor.

Ifall kurstidpunkten är olämplig kan man ta kontakt direkt med Porvoon Teatteri på porvoonteatteri.info@gmail.com. Teatern söker personer som är intresserade av ljus- och ljudteknik med i sin verksamhet. ÖN

Mer läsning