Syntpopig låtdebut andas åttiotalsnostalgi – Oskar Karlsson arbetar på album i samma soundvärld

LÅTAKTUELL. Borgåbördiga Oskar Karlssons debutsingel Another time släpps på Spotify i dag. Den moderna syntpoplåten med åttiotalskänsla fungerar som aptitretare inför ett kommande album i samma soundvärld. Bild:

Oskar Karlssons debutsingel Another time släpps i dag. Låten, ett modern stycke syntpop med 80-talsinfluenser, släpper han under artistnamnet Desperate Youth.

Oskar Karlsson är bandkillen från Borgå som bor* i Åbo men frekventerar hemstaden och det egna bandets replokal om helgerna. Coronaepidemin har omintetgjort de återkommande bandträffarna, men inget ont som inte för något gott med sig.

– Jag tror att det här var det som krävdes för att jag skulle våga ta klivet och göra någonting helt eget i musikväg. Bandet i Borgå finns förstås kvar men jag har länge drömt om att göra ett soloprojekt, säger Oskar Karlsson, eller Desperate Youth som han kallar sig.

Coronavåren har gett honom möjlighet att fokusera fullt ut på sin egen musik, och den pinfärska singeln Another time kommer att följas upp med flera låtar. Karlsson jobbar för tillfäller med ett album på Åbobaserade skivbolaget Colla Records och enligt honom är den första singeln representativ för hela soundet.

DEBUT. Det går inte att ta miste på åttiotalsnostalgin när man ser omslaget till Oskar Karlssons – eller artisten Desperate Youth som han kallar sig – debutsingel Another time. Bild:

Åttiotalsnostalgi

– Jag skulle själv kalla musiken för modern syntpop med 80-talsinfluenser, säger Oskar Karlsson.

Another time kommer med en rejäl dos nostalgi, "en dröm om den gamla goda tiden", som musikern själv kallar det. Han har inte själv upplevt åttiotalet men via ljudvärlden kunde han förflytta sig i tiden och forma en kort musikberättelse av känslorna och soundet från ett svunnet sekel – inklusive saxofonslingorna som en tysk musiker bidrog med.

Jag skulle själv kalla musiken för modern syntpop med 80-talsinfluenser.

– Jag har märkt att det går att skiva musik nästan var som helst och jag kommer på idéer i konstiga situationer. Refrängen till Another time komponerade jag till exempel hemma vid datorn men båda verserna kom till på en parkeringsplats efter ett lyckat besök hos ett försäkringsbolag. Jag måste ha känt mig riktigt glad, så att det började svänga i kroppen, säger Oskar Karlsson.

Musikäventyr

Det vanligaste är ändå att han springer till badrummet mitt i natten och sjunger in sina idéer på telefonen.

– De kan ibland vara lite svåra att tolka nästa dag.

Arbetet på singeln och artisten Desperate Youths första album har fått Oskar Karlsson att fundera mycket på hur länge man är en del av ungdomen. Kanske det var känslan av att närma sig någon form av gräns som gjorde att han tog risken och gav sig ut på ett musikaliskt äventyr på egen hand.

Debutsingeln Another time finns på Spotify. Den är mixad och mastrad av Sam Sonntag.

NISCH. – Jag skulle själv kalla musiken för modern syntpop med 80-talsinfluenser, säger Oskar Karlsson om sin musik. Bild:

* Oskar Karlsson har studerat färdigt, han bor och jobbar i Åbo.