Svenskspråkiga motorcyklister samlas i Lovisa

VAN RALLYDELTAGARE. Mika Saloranta deltar i år för nionde gången i det finlandssvenska 6 % -rallyt för motorcyklister. Bild:

I år ordnas den finlandssvenska motorcykelträffen 6 %– rally i Lovisa, dit alla oberoende av språk eller motorcykelmärke är välkomna. Syftet är främst att njuta av andra likasinnades sällskap.

Den 7 till 9.8 ordnas 6 % -rally i Lovisa, en motorcykelträff för finlandssvenskar – ett evenemang som förväntas samla cirka 100 motorcyklistentusiaster för lägeraktiga aktiviteter såsom tältning, spel, bastubad och olika trubaduruppträdanden.

– I motorcykelsammanhang betyder rally träff, inte att vi tävlingskör, förtydligar en av evenemangets arrangörer Mika Saloranta

Efter att ha ordnat träffen i nio år på olika orter i Finland, har lotten nu fallit på Lovisa.

– Det är en inofficiell klubb med Lovisabördiga medlemmar som i år organiserar träffen. En av dem äger mark var vi får hålla till.

Själva namnet, 6 % -rally, kommer från att det är cirka 6 procent av Finlands befolkning som pratar svenska.

– För cirka tio år sedan funderade vi på hur vi skulle känna igen andra svenskspråkiga motorcyklister, så att man inte automatiskt pratar finska med varandra då man träffar nya personer. Då utvecklade vi 6 % – tygmärket, som man kan ha på sin väst eller jacka för att visa att man talar svenska. År 2011 började vi sedan ordna 6 % – träffarna.

Rallyt samlar främst finlandssvenska åkare från olika delar av landet.

– Vi samlas för att umgås och ha det trevligt. Men trots att det är finlandssvenskheten som förenar oss så är alla oberoende av språk och motorcykelmärke välkomna på träffen, säger Saloranta.

Enligt Saloranta är dragningskraften i att åka motorcykel svår att förklara.

– Känslan då man sätter på sig hjälmen och åker i väg är obeskrivlig. Det är kanske lite som när man seglar, man är ett med naturen. Fast miljön då man åker är såklart helt annorlunda.

Ordnas den 7-9.8 i Lovisa.

Cirka 100 deltagare förväntas på plats.

Samlar finlandssvenska motorcyklister.

På programmet står tältning och andra lägerliknande aktiviteter.

Mer läsning