Svenskfinlands mesta barnartister åker på turné

TURNÉTID. Tomas Järvinen har producerat konsertturnén Från 0 till 100 med finlandssvensk barnmusik som samlar Svenskfinlands mest barninriktade musiker på scen: Arne Alligator & Djungeltrumman, Robin Hund & Hans glada orkester, Sås & Kopp och Benny Törnroos. Bild: Kristoffer Åberg

Från 0 till 100 med finlandssvensk barnmusik heter konsertturnén som barnfamiljerna inte får missa i höst.

Alligator och papegoja, hund och katt, två såskoppar och mumintrollets kompis. Det är menageriet, eller borde man kanske säga det glada gänget, som i höst ger sig ut på turné med fokus på finlandssvensk musik för barn. Så heter konserten också Från 0 till 100 med finlandssvensk barnmusik och på scenen samlas flera av Svenskfinland mest omtyckta artister med barnfokus.

– Vi har samlat Arne Alligator & Djungeltrumman, Robin Hund & Hans glada orkester, Sås & Kopp och Benny Törnroos och erbjuder publiken ett tvärsnitt av finlandssvensk barnmusik från tiden då Finland varit självständig, säger Tomas Järvinen som dels är involverad som sångaren Robin Hund, dels som producent och arrangör via Borgåbaserade föreningen Pro Culturae.

Konsertplatser är Åbo, Vasa och Helsingfors, inte Östnyland även om kopplingarna hitåt är många. Svängiga Robin Hund & Hans glada orkester, det vill säga Tomas Järvinen och Henrik Strang, kommer från Borgå medan Sibbobon Tomas Nyberg är en av de två safariklädda herrarna – den andra är Macke Granberg – i Arne Alligator & Djungeltrumman. Tillsammans med busiga Arne Alligator har de roat generationer av barn med sina humoristiska och finurliga låtar.

Bekant i Östnyland är också husbandet med dirigenten Kalle Katz på keyboard, Hannu Risku på trummor, Henrik Strang på gitarr och Luis Herrero på bas.

Barnmusiklegenderna Sås och Kopp behöver ingen närmare presentation; deras smarta och underhållande låttexter har roat såväl barn som vuxna i över tjugo års tid. Samma gäller sångaren Benny Törnroos som spelat barnmusik på svenska redan för pangsuccén med musiken till den animerade teveserien I Mumindalen.

Artisterna och bandet är bara en del av helheten. Det musikaliska innehållet i konserten Från 0 till 100 med finlandssvensk barnmusik är förstsås minst lika viktigt. Publiken bjuds på låtar som präglat den finlandssvenska musikkulturen, på pärlor av bland annat Zacharias Topelius, Georg Malmsten, Sven Sid, Tove Jansson, Erna Tauro och Carl Borenius – Borgåbon som komponerade klassikern Vinden drar. Självklart bjuder artisterna också på sina egna kompositioner.

Konserterna är ett led i firandet av Finland 100.

Konsertturné med Arne Alligator & Djungeltrumman, Robin Hund & Hans glada orkester, Sås & Kopp och Benny Törnroos.

Fokus ligger på finlandssvensk barnmusik från de senaste 100 åren.

3

konserter ordnas i Åbo lördagen den 14 oktober, i Vasa söndagen den 15 oktober och i Helsingfors, på Kabelfabriken onsdagen den 18 oktober kl. 18.

Konserten räcker en dryg timme.

Biljetterna kostar 12 euro för barn och vuxna och fås i förköp på lippu.fi. Biljetter vid dörren kostar 15 euro, försäljningen börjar en timme före konserten. Barn under 2 år kommer in gratis.

Mer läsning