Svenska veckan i Almska Gården

MÄSTARMÖBLER. Svenska veckan i Almska gården i Lovisa handlar bland annat om musik, poesi, skräddarsytt och möbler. På bilden herrgårdsprojektets Nina Björkman-Nystén tillsammans med Veronica Ehrnrooth i släktgården Tjusterbys möbler tillverkade av snickarmästarna Pihlman. Bild: Petra Lind

Svenska veckan uppmärksammas i Almska gården i Lovisa med skorpor, poesi, utsökta möbler och skräddarsytt.

Svenska veckan i Almska gården i Lovisa inleds i kväll med ett skorpkalas där lokala herrgårdsskorpor med dryck kan inmundigas till poesi och skön musik. Katz trio bjuder på sånger av bland annat Bellman till kaffet, teet och saften medan författaren Kai Nieminen läser dikter och berättar om vikten av goda översättningar. Nieminen, bosatt i Pernå, belönades i söndags i samband med Helsingfors bokmässa med det prestigefyllda Eva-Liisa Manner-priset. Priset delas ut vart femte år.

FAKTA

Svenska veckan i Almska gården

Skorpkalas. Tisdagen den 1.11 klockan 18. Skorpor, kaffe, te och saft. Konsert med Katz trio, poesiläsning av Kai Nieminen.

Skräddarsytt. Onsdagen den 2.11 klockan 18. Afghanska skräddaren Aziz Rasuli ställer ut kläder som han sytt. Musik och afghanska dikter i översättning.

Möbler. Torsdagen den 3.11 klockan 18. Arkitekt Eva-Karin Wilkko-Antell föreläser föreläser om snickarmästarna Pihlman på rubriken Hus och mästarnas möbler.

Svenska veckan fortsätter med en skräddarsydd utställning. Den afghanska skräddaren Aziz Rasuli har sytt kläder under tiden han varit bosatt på flyktingförläggningen i Strömfors. Från och med onsdagen ställs hans kreationer ut i Almska gårdens kafé. Det bjuds dessutom på musik samt på afghanska dikter i översättning.

Torsdag kväll handlar det om möbler, närmare bestäm om snickarmästarna Pihlmans möbler och andra snickerier. Arkitekt Eva-Karin Wilkko-Antell föreläser på rubriken Hus och mästarnas möbler och berättar bland annat om de möbler som finns bland annat i huvudbyggnaden på Tjusterby gård. För tillfället finns ett urval av de Pihlmanska möblerna utställda i Almska Gården inom ramen för utställningen Tjusterby – en släktgård i tiden. ÖN