Svenska veckan firas stort i Lovisa

SJUNGER. Maria Linde uppträder med musik av Jean Sibelius och Edvard Grieg på svenska dagen-festen i Lovisa. Bild:

Svenska veckan firas hela veckan, 6-12 november, i Lovisa, med program både för allmänheten och för enskilda grupper i samråd med Folktinget.

På svenska dagen måndagen den 6 november ordnar Lovisa stads kulturtjänster svenska dagen-fest i Lovisa Gymnasium med början klockan 19. Hälsningsordet framförs av kulturnämndens ordförande Thomas Rosenberg och festtalet hålls av museiintendent Ulrika Rosendahl från Lovisa stads museum.

Under kvällen bjuds det på musik av Jean Sibelius och Edvard Grieg. Maria Linde (sång) och Ingunn Ådland (piano) uppför bland annat Sibelius Flickan kom ifrån sin älsklings möte samt Griegs Haugtussa op. 67.

Förutom huvudfesten blir det bokbio för 2-5 åringar i Lovisa huvudbibliotek måndag klockan 10-11. Bokbio är en sagostund med filmvisning. Efter filmen Astons presenter får barnen leka och pyssla efter ett färdigt pedagogiskt program.

Bokbio är ett mediefostranprojekt för bibliotekets allra minsta kunder som Lovisa bibliotek ordnar tillsammans med Finlandssvenskt Filmcentrum och Walhalla rf.

På tisdag blir det vernissage i Almska Gården klockan 18 av utställningen Lovisa i ord och bild 1917-2017 – Loviisa sanoin ja kuvin 1917-2017. Utställningen pågår 8.11 – 20.1.

Lovisa stads museum ordnar farsdagspyssel på onsdag mellan klockan 12 och 16. Barnen kan göra en festkravatt åt far och samtidigt passa på att besöka Finland 100 utställningen Loviisa Lovisa 1917-2017. Museet är öppet vintertid från tisdag till fredag och söndag klockan 12-16. Det är fritt inträde till museet.

På söndagen, fars dag, kan barnen komma med far, morfar, farfar eller med hela familjen på upptäcktsfärd till museet för att tillsammans leta efter museimöss. Samtidigt lär de sig någonting nytt om museets föremål. Efter en lyckad upptäcktsfärd väntar en belöning i museets skattkista och det blir även kaffeservering med anledning av Fars dag och Svenska veckan.

Mer läsning