Svarta, mörka, hemska september

FC Futuras chefstränare Kalle Sorja är fundersam. 16 segrar på 21 matcher ser inte ut att räcka till avancemang. Bild: Tommi Willberg

16 segrar på 21 matcher är ett fruktansvärt bra saldo, Men inte ens det ser ut att räcka till avancemang till Tvåan för FC Futura.

Den 1 september. FC Futuras herrlag leder sin grupp i division 3 och hänger fast vid en placering som berättigar till avancemang tillbaka till Tvåan. FC Futura Juniorits B-pojkar ångar på i 17-åringarnas första division därifrån de två bästa i gruppen, samt de två bästa grupptreorna, går till FM-kvalserien 2018, något som FCFJ inte gjort på mannaminne.

Den 1 oktober. Futuras herrar slår visserligen Töölön Taisto med 3–2 i höstens sista hemmamatch men på läktaren råder begravningsstämning. I kväll kan gruvligt formstarka HIFK/2 krossa Futuras hopp om att spela åt sig en plats på Finlands tredjehögsta serienivå. Allt som krävs är en seger mot Sibbo-Vargarna. 17-åringarna hänger också i en lös galge: laget måste slå topplaget KäPa samtidigt som både rivalen NJS förlorar mot gruppettan JJK (inte omöjligt) och en annan grupptrea Ilves faller mot mediokra Tervarit (rätt omöjligt).

Man kan konstatera att september var en extra mörk månad för fotbollen i Borgå. I stället för att se fram emot 2018 och ha lag i Tvåan och på FM-nivå ser det ut att man fastnar i divisionerna 3 respektive 1.

Herrlagets ödesdagar blev förlusterna mot HIFK. Seriepoängen i inbördesmötena gick 6–0 åt rödtröjorna. P17-laget föll med 3–4 i två septembermatcher tack vare väldigt sena baklängesmål. 0 poäng på de tre senaste matcherna, dessutom. Smärtsamt.

Futuras herrlag föll offer för ett förfärligt brutalt seriesystem där endast gruppvinnaren tar steget upp. I sig har Futura inte gjort något fel i sommar. 16 segrar på 21 matcher är ett fruktansvärt bra saldo.

Nästa helg avslutar Futuras två flaggskepp sina serier högst sannolikt med hängande huvuden. Men kanske det inte är läge att slänga yxan i sjön alldeles ännu?

Seriespel i Tvåan kräver en hel del resurser för klubbar som lirar på den nivån. Varje år lider många klubbar av ekonomiska problem som försvårar – i värsta fall förlamar – verksamheten. Futura har i år och dar spelat i Tvåan och visat att klubben har vad som krävs för att ha ett lag på den nivån.

Så även om kampen på gräsplanen inte räcker till, ska man inte stänga dörren förrän på vårvintern då spellicenserna delas ut.

Tommi Willberg Reporter

Mer läsning