Svårt satsa kommunalt på lokala butiker

INGEN HJÄLP ATT FÅ. M-butiken i Lappträsk hotas av nedläggning. Bild: Stina Jäderholm

I Lappträsk vill man stödja de egna företagarna i vardagen men när det gäller att stödja de lokala butiksinnehavarna blir det svårare.

I gårdagens Östnyland kunde vi läsa om handelsmannen Petri Haarala som snart måste stänga dörrarna till sin butik i Kapellby i Lappträsk. Affärerna lönar sig inte mer och handelsmannaparet och de tre anställda står snart utan jobb.

Haarala frågar varför inte kommunen kan handla sina livsmedel i de egna affärerna.

– En gång för flera år sedan gick jag med i konkurrensutsättningen kring maten till kommunens skolor och daghem. Jag tävlade mot de stora centrallagren och hade ingenting att sätta emot deras mängdrabatter.

– Men samtidigt är ju leveranskostnaderna från den lokala butiken så gott som obefintliga. Jag betalar skatt till kommunen och det gör också mina anställda. Varför tänker man inte på de här inkomstkällorna och på arbetsplatserna i kommunen när man beslutar om vilka anbud som blir förmånligast?

Vi måste också tänka på effektiviteten, att vi billigt kan få allt vi behöver från samma plats. Därför är vi med i Kuntahankinta.

Invånarna bär ansvaret

Lappträsk ska vara en människoorienterad kommun. I kommunens nya strategi sägs att man vill stärka livskraften bland annat genom att hjälpa till att starta företagsverksamhet och att man vill stödja företagarna i vardagen.

– Det är sant att vi allt mer ska börja använda närservice och våra egna producenter, säger kommundirektör Tiina Heikka. Tyvärr har vi inte hittills köpt så mycket i våra lokala butiker.

– Vi måste också tänka på effektiviteten, att vi billigt kan få allt vi behöver från samma plats. Därför är vi med i Kuntahankinta.

Kuntahankinta sköts av Kommunförbundet som kan konkurrensutsätta stora volymer och därför få ett lägre pris, både när det gäller livsmedel, datorer, bilar och allt annat som kommunerna vill köpa in.

Heikka kan inte ta ställning till hur anskaffningarna borde skötas i kommunen i framtiden.

– Däremot anser jag att det är bra för kommunen att vi nu har tillgång till två livsmedelsbutiker i Kapellby. Jag hoppas att Lappträskborna inser att ansvaret för framtiden ligger på dem själva.

– Själv tycker jag inte om att handla i stora hektarbutiker, jag är nöjd med utbudet både i M-butiken och i Sale. Min dotter säger ofta att hon vill att vi ska gå och handla hos Pete. En sådan kvalitet kan man inte köpa för pengar.

Lagen om konkurrensutsättning ger oss inte den möjligheten. Det är svårt också för lokala producenter att komma fram med sina produkter i kommunernas upphandlingsrundor.

Annorlunda i Lappträsk

I Lappträsk vill man alltså satsa på det egna och det som finns nära.

Kommunstyrelsens vice ordförande Thomas Antas ser ändå stora byråkratiska hinder för att sköta till exempel livsmedelsanskaffningarna från en eller två lokala butiker.

– Lagen om konkurrensutsättning ger oss inte den möjligheten. Det är svårt också för lokala producenter att komma fram med sina produkter i kommunernas upphandlingsrundor.

Beslutsfattarna i Lappträsk kom för några år sedan överens om ett närmatsprojekt i några av kommunens skolor.

– Tyvärr var förslaget inte underbyggt av en ordentlig beredning. Det blev litet experimenterande i en av skolorna men inget ordentligt pilotprojekt, säger Antas.

Han tycker att det till ett visst mått är sunt att dra hemåt.

– Just nu har vi kommit så långt i kommunen att vi vill ifrågasätta så kallade sanningar. Vi kan göra litet annorlunda. Vårt lokala varumärke är att Lappträsk är annorlunda.

Mer läsning