Svårt coronaläge – munskydd rekommenderas också för tredjeklassare

Nu gäller munskyddsrekommendation också för tredjeklassare. På fredag klarnar det om coronabegränsningarna fortsätter efter den 10 januari. Bild: Arkiv/Kristoffer Åberg

Senare i veckan klarnar det huruvida coronabegränsningarna fortsätter efter den 10 januari.

Coronaläget i Borgå är fortfarande svårt, och läget förvärras sannolikt under de närmaste veckorna. Förra veckan (52) konstaterades 492 coronavirussmittor. Incidenstalet är, utifrån antalet smittor under de två senaste veckorna, 1 357,9. I jämförelse var siffran för veckan innan 651,2.

Staden meddelar om läget i ett pressmeddelande.

– Antalet exponerade personer är väldigt stort. Den exakta siffran finns inte eftersom smittspårningen är svårt belastad. Situationen ser ut att försvåras ännu under de närmaste veckorna, säger social- och hälsovårsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen i pressmeddelandet.

LÄS MERA: Nästan 500 testade positivt under nyårsveckan

Stadens ledningsgrupp diskuterade coronaläget på tisdagen, den 4 januari. Resultatet är att munskyddrekommendationen i skolorna utvidgas så att den gäller också elever i trean, inte bara äldre elever. De öppna tjänsterna inom småbarnspedagogiken inleder inte heller sin verksamhet efter julpausen den 10 januari. Verksamheten återupptas när situationen tillåter.

Regionförvaltningsverket i Södra Finland förväntas under den här veckan besluta om fortsättningen av restriktionerna som gäller inomhusmotions- och hobbylokaler samt publikevenemang.

– Om de beslutar förlänga restriktionerna i hela Nyland så gäller de också för Borgå. Ledningsgruppen samlas följande gång på fredag för att konstatera de rådande restriktionerna, säger stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula i pressmeddelandet.