Suvi-Tuuli har gjort sin första kryssning

För den som vill uppleva vattnen utanför Borgå från ett soldäck, finns nu ett nytt alternativ.

Borgåföretaget Oy Friendship Cruises köpte kryssningsfartyget Suvi-Tuuli fjol. Hela vintern låg hon på docka i Punkaharju och fick bland annat inredningen uppiffad. Ägarna lät också bygga in ett kök i fartyget för att kunna erbjuda gästerna något ätbart under färden.

Tanken var att kryssningssäsongen skulle börja i början av maj, men vårens kalla och regniga väder gjorde att renoveringen drog ut på tiden.

Suvi-Tuuli anlände till passagerarhamnen i Borgå den sista juni. I det skedet var renoveringsarbetet ännu inte helt slutfört, men två veckor senare är läget betydligt bättre och Suvi-Tuuli är redo för sin första kryssning.

– Med tanke på att det var vår första resa är jag nöjd, antalet passagerare var helt ok och kassasystemen fungerade, säger företagets vd Timo Selkälä på fredagseftermiddagen.

Kryssning

Han berättar att det har varit fråga om en flerårig process att gå in i kryssningsbranschen. Det slutliga beslutet fattade han först i fjol efter det att Skärgårdslinjens Ari Kautto meddelade att han lägger av. Ari Kautto återtog senare beslutet och två företag konkurrerar nu om samma marknad.

Suvi-Tuuli har en fast tidtabell med dagliga avgångar från passagerarhamnen. Turen går ut i skärgården utanför Borgå. Båten avgår klockan 12, 14, 16 och 18 måndag–lördag. På söndagar körs kvällsturen inte.

– Vi har kaférättigheter och säljer smått och gott som sallad, smörgåsar och drycker.

Det går också att chartra Suvi-Tuuli för privata kryssningar.

FAKTA

Suvi-Tuuli

Byggd 1962 i Sovjetunionen som bärplansbåt av typen Raketa.

Döptes till Tehi och sattes i trafik mellan Jyväskylä och Lahtis där hon gick somrarna 1962–1982. Som bärplansbåt var hennes fart 32 knop.

Efter sommaren 1982 togs bärplanen bort och hon fortsatte gå i trafik på Päijänne under olika ägare ända till 2004, då hon flyttades till Pyhäjärvi i Satakunta och fick namnet Suvi-Tuuli.

Köptes 2009 av Tuusvesi Oy, och efter det flyttades hon till sjön Juojärvi.

Sommaren 2016 köptes hon av Oy FriendShip Cruises Ab, som flyttar fartyget till Borgå.

Längd 26,90 meter.

Bredd 4,4 meter.

Djupgång 1,8 meter.

Passagerarantal 70.

Fart 12 knop.

Huvudmaskin Mercedes-Benz V8, 180 kW.